Hizbullah Eski Genel Sekreteri Tufeyli: Nasrallah, Lübnan'ın tek gerçek hakimi ve olayların baş sorumlusudur

Beyrut'taki patlamaya ilişkin açıklama yapan Şeyh Tufeyli, patlamadan Hizbullah'ı sorumlu tuttu

Lübnan'daki Şii alimlerden ve Hizbullah örgütünün ilk genel sekreteri Şeyh Subhi Tufeyli, Beyrut Limanı'ndaki patlamadan Hizbullah örgütünü sorumlu tuttu.

Patlamaya ilişkin bir video yayınlayan Tufeyli, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'a "Lüban'ın tek gerçek hakimi ve olayların baş sorumlusudur" sözleriyle yüklendi.

Şii alim, "Abartısız olarak söylüyorum, ilk olarak bomba kabarcıklarını gördüğümde dedim ki hayır, umarım uykudayımdır. Uyuyorumdur" ifadelerini kullandı.

"Gerçek olacağını düşünemedim"

Tufeyli, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

"Bunların yaşanabileceğini, başkenti bu yıkım ve öldürme havasına maruz bırakılacağını hiç düşünmedim. Başkalarına sahip olamadıkları dışındaki açgözlülük ve anlamsızlık. Lübnan halkının yanındayız"

"Bunu Arapça'ya tercüme edi, nasıl Lübnan halkının yanındasınız" sözleriyle Hizbullah'a tepki gösteren Tufeyli, "Beyrut'ta acı içinde haykıran göstericilerin peşine düşmek ve dövmek, çalmak, patlatmak. Bunların sorumluluğunu Hizbullah taşıyor. Bunun sorumluluğunu başbakan taşıyor"

"Lübnan'ın tek gerçek hakimi Nasrallah, arkasında da Hamaney var"

Açıklamalarında Hasan Nasrallah'ı eleştiren Tufeyli, şunları konuştu:

"Cumhurbaşkanı Hizbullah Genel Sekreteri'nin boyunduruğu altında. Meclis Başkanı Hizbullah Genel Sekreteri'nin boyunduruğu altında. Başbakan Hasan Diyab Hizbullah Genel Sekreteri'nin boyunduruğu altında. İşte değişmeyen tek esas budur. Nasrallah, Lübnan'ın tek gerçek hakimi ve olayların baş sorumlusudur. Onun da arkasında (İran dini lideri Ayetullah Ali) Hamaney var."

"Dünyadaki en sefil suçlular bunlar, Cumhurbaşkanı da... Bunlar Lübnan halkı için korkunç bir cinayet işlediler" diyen Şii alim, Lübnan ayaklanmasının bastırılmasından İran'ı sorumlu tuttu.

"Silah hırsızların ve hainlerin eline geçti"

Tufeyli, açıklamasına şöyle devam etti:

"Tabi devlet onun. Bunu 1997'de protesto ettik. Herkes hükümetini korudu. Kim? İran ve Hizbullah. Hizbulalh'ın silahı, İran'ın silahı. 17 Ekim'de bir devrim ve ayaklanma gerçekleşti ve kim yaktı göstericilerin çadırlarını? İran, Hizbullah silahı.. Bu silah hırsızların ve hainlerin eline geçti"

Şeyh Tufeyli kimdir?

1989 yılında Lübnan'ın Baalbek Bölges'Ndeki Brital köyünde dünyaya gelen Tufeyli, Hizbullah'ın ilk Genel Sekreteri olarak görev yapmıştı.

Ancak 1998 yılında kötüleşen sosyal ve ekonomik koşulları protesto etmek için Lübnan hükümetine karşı gösterdiği sivil itaatsizlik sebebiyle ihraç edildi.

 

Independent Türkçe, Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU