İki ülke arasındaki ilişkilerde sorunlar devam ederken Çin bir Kanada vatandaşını daha idama mahkum etti.
Perşembe günü Guanco şehrinde görülen davada uyuşturucuyla ilişkili suçlarla yargılanan Kanada vatandaşı Xu Weihong’a idam, birlikte yargılandığı Wen Guanxiong’aysa müebbet hapis cezası verildi.
Asya’nın süpergücünde idam cezaları, doğrudan en üst mahkemede değerlendirmeye alınıyor.
İkilinin neyle suçlandıkları net bir şekilde belirtilmedi ancak yerel basın Xu ve Wen’in 2016 yılının ekim ayından bu yana “at sakinleştiricisi” olarak da bilinen ketamin isimli uyuşturucuyu ürettiğini bildirdi.
Polisin 120 kilogramı aşan miktarda ketamini Xu’nun evinde ve bir başka adreste ele geçirdiği de haberlerde yer aldı.
Güçlü ağrı kesici özelliğe sahip ketamin, aynı zamanda gece hayatının popüler uyuşturucularından biri.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çin’in teknoloji devi Huawei’nin kurucusunun kızı ve şirketin yöneticisi Ming Vancou’nun 2018 sonunda Vancouver Havalimanı’nda gözaltına alınmasının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti.
Bir yandan ABD, Huawei’nin İran’la ilişkisi yüzünden 48 yaşındaki kadını kendi topraklarında yargılamak istiyor, diğer yandan da Pekin yönetimi bunun kendilerine yönelik siyasi bir hamle olduğunu belirterek Kanada’ya tepki gösteriyor.
Kuzey Amerika ülkesinin ihraç mallarına kısıtlama getiren Çin’in Kanadalı eski diplomat Michael Kovrig ve girişimci Michael Spavor’u “ulusal güvenlik” gerekçesiyle gözaltına alması misilleme yorumlarına neden oluyor.
Huawei yöneticisinin gözaltına alınmasının ardından Kanada vatandaşları Robert Schellenberg ve Fan Wei’ye yine uyuşturucuyla ilgili suçlardan idam cezaları verilmesi de bu çerçevede ele alınıyor. Son mahkeme kararı, iki ülke arasındaki krizin ardından verilen üçüncü idam cezası oldu.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin’se Xu’ya verilen cezayla iki ülke arasındaki ilişkilerin alakası olmadığını ve bu tarz sert cezaların caydırıcılık açısından önemini ifade etti.
Pek çok Asya ülkesi gibi Çin de yasadışı uyuşturucu üretimi ve satışına sert cezalar uyguluyor. 2009 yılında Pakistan ve Büyük Britanya vatandaşı olan Ekmel Şeyh eroin kaçakçılığıyla suçlanarak idam edilmişti. Akıl sağlığının yerinde olmadığı iddiaları da bu cezanın infazına engel olmamıştı.
Independent Türkçe, AP