Beş şirketin piyasa değeri, dünyanın en büyük 5 ekonomisinin GSYİH’sının yüzde 18'ine denk

Dünyanın en büyük ekonomileri listesinde dördüncü sırada Alman ekonomisi yaklaşık 4,2 trilyon dolarlık bir GSYİH'ye ulaştıktan sonra geldi

Apple, geçtiğimiz Temmuz ayı sonunda piyasa değerine göre dünyanın en büyük şirketleri listesinde ilk sırada yer aldı (Reuters)

Dünyanın en büyük beş şirketi, yaklaşık 7,73 trilyon dolarlık bir piyasa değerine sahipler. ABD’nin teknoloji devi Apple, geçtiğimiz Temmuz ayında yaklaşık 1,84 trilyon dolarlık piyasa değeri elde ettikten sonra dünyanın en büyük şirketleri listesinin başında yer aldı.

Dünyanın en büyük şirketleri listesinin ikinci sırasında ise yaklaşık 1,76 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Suudi Arabistan’ın petrol devi Saudi Aramco'yu yer alırken üçüncü sırada, yaklaşık 1,58 trilyon dolarlık piyasa değeriyle ABD merkezli Amazon şirketi geliyor. Dördüncü sırada, 1,55 trilyon dolarlık piyasa değeriyle yine bir Amerikan şirketi, Microsoft gelirken beşinci ve son sırada da bir ABD şirketi olan 1 trilyon dolaylık piyasa değerine sahip Alfabet yer aldı.

ABD, 21 trilyon dolarlık GSYİH ile ilk sırada

Beş şirketin toplam piyasa değeri, dünyanın en büyük beş ekonomisinin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yaklaşık yüzde 18,31'ini oluşturdu. Bu da yaklaşık 42,2 trilyon dolar yapıyor.

ABD, bu yıl 21 trilyon dolarlık GSYİH ile dünyanın en büyük ekonomileri arasında birinci sırada yer alıyor. İkinci sırada yaklaşık 9,2 trilyon dolarlık GSYİH ile Çin yer alırken yaklaşık 5,2 trilyon dolarlık GSYİH ile Japonya üçüncü sırada geliyor.

Dünyanın en büyük ekonomileri listesinde dördüncü sırada Alman ekonomisi yaklaşık 4,2 trilyon dolarlık bir GSYİH'ye ulaştıktan sonra geldi. Dünyanın en büyük ekonomileri listesinin dördüncü sırasında yaklaşık 4,2 trilyon dolarlık GSYİH ile Almanya gelirken İngiltere, yaklaşık 2,6 trilyon dolarlık GSYİH ile beşinci ve son sırada yer aldı.

Dünyanın en büyük beş ekonomisinin GSYİH’larının toplamı yaklaşık 42,2 trilyon dolar ediyor. Böylece yaklaşık 7,73 trilyon dolara ulaşan beş büyük şirketin piyasa değerleri, dünyanın en büyük beş ekonomisinin GSYİH’sının yüzde 18,31'ine denk geliyor.

Apple hisseleri 2020'nin başından bu yana yüzde 45 oranında değer kazandı

Apple'ın hisseleri, geçtiğimiz cuma günü gerçekleşen işlemlerde daha önce eşine rastlanmamış bir yükselişle yüzde 10'un üzerinde değer kazandı. Toplam üç aylık olumlu sonuçların açıklanmasından sonra yaşanan bu gelişme, iPhone’un üreticisi Apple’ı, borsada işlem gören dünyanın en büyük şirketin konumundaki Saudi Aramco'yu yerinden etti.

Apple'ın cuma günü periyodik olarak yaptığı açıklamasında yer alan verilere göre şirketin hisseleri, son oturumu 425,04 dolarda kapatırken bu artış, şirketin piyasa değerinin 1,84 trilyon dolara ulaşmasını sağladı.

Apple, 13 Marttaki oturumdan bu yana yüzdesindeki en büyük günlük artışı görürken oturum sırasında piyasa değerine 172 milyar dolar daha kattı. Sadece bu artış dahi, Oracle'ın toplam piyasa değerini aştı.

Veri ve analiz şirketi Refinitiv’in verilerine göre geçtiğimiz yıl borsada listelenmeye başladığında dünyanın en değerli şirketi olarak işlem görmeye başlayan Saudi Aramco son oturumu piyasa değeri yaklaşık 1,76 trilyon dolar olarak kapattı.

Açıklamaya göre Apple, Haziran ayında sona eren yılın ikinci çeyreği için 16 milyar dolar değerindeki hissesini geri aldıktan sonra 17 Temmuz itibariyle borsaya kote edilmemiş 4 milyar 275 milyon 634 bin hisseye sahip oldu. Apple’ın hisseleri, yatırımcıların Apple ve diğer ABD teknoloji şirketlerinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından küçük rakiplerine kıyasla daha güçlü çıkacağına dair bahse girdikleri için yıl başından bu yana yüzde 45 değer kazandı.

Apple, yayınladığı üç aylık raporunda, 31 Ağustos’taki kapanış işlemlerine göre Apple hissedarlarının her bir hisse için üç hisse daha alacağını, yani dörde bir hisse ayırdığını belirtti. Bu, şirketin 2014'ten bu yana ilk stok bölümü olacak. 20'den fazla analist, şirket raporundan sonra Apple’ın hisseleri için fiyat beklentilerini artırdı. Ancak, analistlerin beklediği ortalama 409,63 dolarlık fiyat cuma günü gerçekleşen kapanış fiyatının 15 dolar altında kaldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

https://www.independentarabia.com/node/140166

DAHA FAZLA HABER OKU