Cumhuriyetçi senatör: Kölelik ABD'nin inşasında zorunlu bir kötülüktü

Arkansas Senatörü ırk eşitliği için "hiçbir ülkenin daha fazlasını yapmadığını" da iddia etti

43 yaşındaki Tom Cotton, son dönemde tartışmalarla gündeme geliyor (Reuters)

ABD'nin temelinde köleliğin olduğunu söyleyen bir Cumhuriyetçi senatör, bu uygulamayı "zorunlu kötülük" diye niteledi.

Arkansas Senatörü Tom Cotton, Arkansas Democrat-Gazette'e pazar günü yaptığı açıklamada köleliğin "üstünde birliğin temellendiği zorunlu bir kötülük olduğunu fakat Lincoln'un de dediği gibi bu birliğin köleliğin nihai sonunu getirecek şekilde inşa edildiğini" söyledi.

Perşembe günü Cotton, New York Times'ın kölelikle ilgili eğitim girişiminin federal fon almasını durdurmak için Amerikan Tarihini Kurtarma Yasası'nı tanıttı.

Democrat-Gazette'e de şöyle konuştu:

New York Times'ın gerçekler ve tarih konusunda hatalı olan 1619 Projesi'nin temel dayanağının tamamı... Amerika'nın kökten, sistematik, her şeyiyle ırkçı bir ülke olduğu ve bunun düzeltilemeyeceğidir.
Ben bu kökeni de dallarını da reddediyorum. Amerika tüm insanların eşit yaratıldığı önermesine dayanan büyük ve asil bir ülkedir. Her zaman bu sözü yerine getirmek için mücadele ettik, hiçbir ülke de bunu başarmak için daha fazlasını yapmadı.

Oysa New York Times'ın 1619 Projesi "siyahi Amerikalıların katkılarını ve köleliğin sonuçlarını ulusal anlatının tam merkezine" koymak istiyor.

Pulitzer Ödüllü deneme yazarı ve 1619 Projesi katılımcısı Nikole Hannah-Jones, pazar günü Cotton'ın yorumlarını kınadı.

Hannah-Jones, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Ayrılık yaratmayacak bir müfredatın siyahi çocuklara atalarının alınıp satılmasının, atalarının KÂR için tecavüze uğramasının, işkence görmesinin ve zorla çalıştırılmasının 'dünyanın gördüğü en soylu ülkeyi yaratmak' için sadece bir 'zorunlu kötülük' olduğunu söylediğini hayal etmeye çalışın.
Öyleyse kölelik, üstüne kurulan Birliğin temelini oluşturuyor mu oluşturmuyor mu? Tom Cotton'un ta kendisinden duydunuz.

Democrat-Gazette'e yorumlarını savunan senatör, Hannah-Jones'un yorumlarının "foyası meydana çıkan 1619 Projesi'nin yeni yalanları" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"'Kurucuların görüşlerini' ve bu kötücül yerleşik yasayı yok olma yoluna nasıl soktuklarını anlatmak, ki bu Lincoln'un de sık sık dile getirdiği bir nokta, köleliği desteklemiyor ya da haklı çıkarmıyor" diye ekledi.

Bu, The Times'ın geçen ay yayımladığı için özür dilediği görüş yazısından sonra geldi. Yazıda Cotton, ABD Başkanı Donald Trump'a Siyahilerin Hayatı Önemlidir protestolarını bastırmak için "asker gönderme" çağrısı yapmıştı.

Gazetenin, kendi editoryal standartlarının karşılanmadığını kabullenmesinin ardından Senatör de gazeteyi "düşüncesiz, 'farkındalık sahibi' güruha teslim olmakla" suçlamıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU