Sudan hükümeti ülkenin batısındaki Darfur'da yaşanan şiddet olaylarının artması üzerine bölgeye takviye kuvvetler gönderme kararı aldı.
Bölgeden gelen kadınların oluşturduğu bir heyetle görüştükten sonra açıklama yapan Başbakan Abdullah Hamduk gönderilecek polis ve askerlerin tarım dönemine giren çiftçileri koruyacağını söyledi.
Hükümetin bu adımı Birleşmiş Milletler'in cuma ve cumartesi günleri bölgede 80'den fazla kişinin kimliği belirsiz silahlı kişilerce öldürüldüğünü açıklamasından sonra geldi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden yapılan açıklamada cumartesi günü yaklaşık 500 silahlı saldırganın Beida'nın kuzeyindeki Masteri kasabasında yaşayan Masalit etnik grubunun üyelerine saldırdığı, bazı köyleri, evleri ve marketleri yakıp yağmaladığı belirtildi.
60 kişinin öldüğü açıklanırken kasabanın yaklaşık 500 sakini yetkililerden daha fazla güvenlik talebiyle protesto eylemi yaptı.
Cuma günüyse silahlı kişilerin bir köyde 20 sivili katlettiği açıklandı. AFP'ye konuşan görgü tanığı ve kabile lideri, öldürülenlerin yıllar sonra arazilerine geri dönen siviller olduğunu söyledi.
İki saldırıda da onlarca yaralı olduğu belirtilirken henüz saldırıları üstlenen bir grup ortaya çıkmadı.
Son saldırılarda hedef alınanlar kimler?
Son saldırılarda hedef alınanlar Arap göçebe aşiretlerle toprak sorunu yaşayan Afrikalı tarım toplulukları.
AFP'ye konuşan Adam Muhammed adlı uzman da "Sorunun nedenlerinden biri arazi meselesi. Savaş sırasında köylüler toprakları ve köylerinden kamplara kaçtı. Göçebeler onalrınn yerine geçerek arazilerine yerleşti" dedi.
Darfur krizi
Devrik Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'e bağlı güçlerle bölgedeki isyancı grupların yıllar süren çatışmaları Darfur'a büyük yıkım getirmişti. Hükümetin isyanı bastırmak için korku salan Cancavid milislerinin de katıldığı operasyonları ve çatışmalar sonucu bölgede 300 bin kişi ölmüş, 2 buçuk milyon kişiyse evini terk etmek zorunda kalmıştı.
Bölgedeki şiddet Beşir'in kitlesel gösteriler sonrası geçen sene ordu tarafından devrilmesi sonrası azalmış, ocak ayında hükümetle Darfur'dan gelenlerin de yer aldığı 9 isyancı grup arasında ön barış annlaşması imzalanmıştı.
Ancak iki ay önce çatışmalar nedeniyle yerinden olan çiftçilerin hükümetin desteklediği bir anlaşmayla Darfur'daki arazilerine dönmeye başlaması sonrası yeniden şiddet olayları yaşanmaya başladı.
Beşir hakkında Uluslararası Adalet Divanı tarafından savaş suçları, insanlığa karşı suç ve soykırım suçlamasıyla dava açılmıştı.
Halihazırda yolsuzluktan hüküm giyen Beşir kendisini iktidara getiren 1989'daki askeri darbeye ilişkin geçen hafta başkent Hartum'da mahkemeye çıkarılmıştı.
76 yaşındaki devrik lider suçlu bulunursa idam cezası alabilir.
Independent Türkçe, BBC, Amerikanın Sesi, AFP