CHP, sosyal medya düzenlemesi yasalaşırsa AYM’ye gidecek

Düzenlemede sosyal ağ sağlayıcılarının özensiz bir tanıma sahip olduğunu belirten CHP, “Vatandaşların bireysel iletişimleri bile bu sürece dahil edilebilir” görüşünü savunuyor

Fotoğraf: AA

CHP, AK Parti ve MHP’nin hazırladığı sosyal medya düzenlemesinin yasalaşması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne gidecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, sosyal medya düzenlemesi ve basın ile ilgili bir toplantı düzenledi.

TBMM Başkanlığı’na sunulan sosyal medya düzenlemesi hakkında eleştirilerde bulunan Adıgüzel, şöyle konuştu:

“Almanya'da var, bizde neden olmasın” diye bir bakış açısı var iktidarın. İşlerine geldiği zaman Avrupa standardı diyen iktidar işine gelmedi bütün standartları yok sayarak “hükümsüzdür” demektedir. Bugün de oldu bittiye getirilen, sürecin paydaşlarıyla paylaşılmayan bir anlayışla karşı karşıyayız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ciddi bir sansür getiriyor”

Geçen hafta TBMM’de dijital mecralarla ilgili bir komisyon kurulduğuu hatırlatan Adıgüzel, şöyle devam etti:

Böyle bir komisyon oluşturulmuşken, milyonlarca vatandaşımızı etkileyen, ki Türkiye'de 50 milyondan fazla vatandaş farklı sosyal medya mecrasını kullanıyor, bu ihtisas komisyonunun da kurulduğunu görmezden gelerek oldu bitti yöntemiyle bir düzenleme Meclis Başkanlığı’na sunulmuştur. Bugün de Adalet Komisyonu’nda değerlendirilecektir. Biz de bu teklifi aldık. Bizle görüşmek istediler. Biz de bilmediğimiz bir teklifle ilgili görüş beyan etmeyeceğimizi söyledik. Sonra uzman arkadaşlarla yaptığımız değerlendirmeler sonucunda teklifin Türkiye'deki sosyal medya kullanıcılarına ciddi bir sansür getirdiğini gördük. Ve CHP olarak destek vermeyeceğimizi söyledik.

“Yargı nereye çekse oraya gider”

 “Bu düzenlemenin 12 Eylül darbecilerine rahmet okutacağını düşünüyoruz” diyen Adıgüzel, teklifin yasalaşması durumunda AYM’ye gideceklerini belirterek şunları söyledi:

Sosyal ağ sağlayıcıları için o kadar özensiz bir tanım yapılmış ki yargı tarafından nereye çekseniz oraya gidebilir. Vatandaşların bireysel iletişimleri bile bu sürece dahil edilebilir. Ayrıca temsilcilik meselesi var biliyorsunuz. İktidar bunu çok basit söylüyor ama temsilcinin yerinin tarif edilmesi, Türkiye'de olunacağının söylenmesi aslında sansür sürecinin bir başlangıcı olacak.

Düzenleme hakkında

AK Parti tarafından hazırlanan ve MHP tarafından desteklenen sosyal medya teklifi, Perşembe günü Plan Bütçe Komisyonu'na gelecek. Teklifin getirdiği düzenlemelerin bazıları şöyle:

Yasa teklifi ile yasada öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyen yer sağlayıcılara verilen idari para cezalarının artırılması öngörülüyor. Buna göre yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 1 milyon liradan 10 milyon liraya kadar çıkarılacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU