Birleşik Krallık’ta bulunan ve dünyanın en saygın okulları arasında yer alan Oxford Üniversitesi tarafından koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı geliştirilen “ChAdOx1 nCoV-19” adlı aşının bağışıklık sistemini desteklediği belirtildi.
Uzmanlar, bin 77 kişi üzerinde yapılan denemelerde potansiyel aşının koronavirüs ile savaşabilen antikor ve T hücre üretimine yol açtığını açıkladı.
Oxford’un geliştirmekte olduğu aşının bağışıklık sistemi tarafından üretilen ve virüslerin yüzeyine yapışan küçük proteinlerden oluşan nötralize edici antikorlar geliştirmesi sayesinde koronavirüsü etkisiz hale getirebileceği belirtildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bağışıklık sistemini koordine etmeye yardımcı oluyor
Araştırmacılar, ayrıca aşının bir tür beyaz kan hücresi olan T hücreleri oluşturarak, bağışıklık sistemini koordine etmeye yardımcı olduğunu aktardı.
Oxford araştırma grubundan Profesör Andrew Pollard, aşı çalışmalarının "ümit verici" olduğunu belirterek, "Hem nötralize edici antikorları hem de T hücrelerini gördüğümüz için bugün yayınlanan sonuçlardan gerçekten memnunuz. Ama herkesin bilmek istediği ve en önemli soru aşı işe yarıyor mu, koruma sağlıyor mu? Şu an onu görmeyi bekliyoruz" dedi.
Araştırmacılar, aşı çalışmalarında deneye katılan insanların yüzde 90'ının 1 dozdan sonra nötralize edici antikorlar geliştirdiğini belirtirken, 10 kişiye 2’şer doz verildiği ve hepsinde nötralize edici antikorlar üretildiğini açıkladı.
Pollard, "Koruma için gereken düzeyi bilmiyoruz, ancak yanıtları ikinci bir dozla en üst düzeye çıkarabiliriz" ifadelerini kullandı.
“Erken Sonuçlar umut veriyor”
Oxford Üniversitesinden Profesör Sarah Gilbert ise, "Aşımızın Kovid-19 pandemisini bitirmeye yardımcı olup olmayacağını teyit etmeden önce yapılması gereken çok şey var, ancak bu erken sonuçlar umut veriyor" diye konuştu.
Tehlikeli yan etkileri bulunmadığı kaydedilen koronavirüs aşısı denemelerine katılanların yüzde 70'inde ateş veya baş ağrısı görüldüğü belirtilirken, araştırmacılar bunun parasetamol ile geçirilebileceğini belirtti.
Birleşik Krallık’taki aşı çalışmalarının bir sonraki aşamasında 10 binden fazla kişinin yer alması beklenirken, ABD'den 30 bin, Güney Afrika'dan 2 bin ve Brezilya'dan 5 bin kişinin aşı denemelerine katılması öngörülüyor. Aşı çalışmaları başarılı bir şekilde sonuçlansa bile yaygın kullanımının en erken gelecek yıl başlaması bekleniyor.
Independent Türkçe, Ajanslar