ABD'de kişisel koruyucu ekipman kıtlığı: Hemşirelerin çoğu maskelerini tekrar tekrar kullanıyor

Trump yönetimiyse yeterli üretimin sağlandığı görüşünde

Koruyucu sağlık ekipmanına yönelik talebin artışında, mart ayından farklı olarak, sağlık çalışanlarının yanı sıra koronavirüs önlemleri sonrasında yeniden işinin başına geçen insanlar da etkili (Reuters)

Aylar önce koronavirüs krizi kendini ilk hissettirdiğinde aynı sorunu yaşayan ABD’deki sağlık çalışanları yine maske, eldiven ve önlük gibi koruyucu ekipmanların tükenmesiyle karşı karşıya.

Kişisel koruyucu ekipman sıkıntısı yüzünden muayenehanelerini açamayan doktorlar ve aynı maskeyi günlerce kullanmak zorunda kalan hemşireler, yeniden Amerikan kamuoyunun gündeminde.

Yerel yetkililer koruyucu ekipman bulamadıklarını ifade ederken, uzmanlar durumun kamu sağlığı için büyük bir tehlike yarattığını vurguluyor.

National Nurses United isimli hemşire sendikasının başkanı Deborah Burger, “Mart ayında alarm zilleri çaldığında pek çok insan federal yönetimin bunu çözeceğini düşünüyordu ama bu olmadı” dedi.

Sendikaya kayıtlı 23 bin hemşireyle yapılan ankete katılanların yüzde 85’i, bir kere kullanıp atmaları gereken maskeleri daha fazla kullanmalarının kendilerinden istendiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump yönetiminden yetkililerse bu işi çözmenin eyaletlere ve yerel yetkililere düştüğünü, kendilerinin yalnızca destekleyici bir rol oynayacağını defalarca ifade etti.

ABD Başkanı’nın koronavirüsle ilgili malzeme tedariğiyle görevlendirdiği Tümamiral John Polowczyk de ülke içindeki üretimin önemli ölçüde artırıldığının altını çizerek “Malzemenin tükenmesi tehlikesini hiçbir hastane sisteminde görmedim. Ciddi kıtlık olduğunu hissetmiyorum” dedi.

Geçen hafta Beyaz Saray’a ve Federal Acil Durum Yönetim Kurumu’na mektup yazan Amerikan Tıp Derneği’yse, büyük hastane sistemi dışında kalan çok sayıda sağlık merkezi ve muayenehanenin bu eksiklikler yüzünden açılamadığını belirtti. Güçlü dernek, Trump yönetiminin acilen Savunma Üretim Yasası’nı kullanarak kişisel koruyucu ekipman ürettirmesi gerektiğini öne sürdü.

ABD’de en az 94 bin sağlık çalışanını doğrudan etkisi altına alan yeni tip koronavirüs, aralarından en az 500’ünün ölüm sebebi olarak kayıtlara geçti. Ancak gerçek rakamların çok daha fazla olabileceği de belirtiliyor.

The Washington Post’un haberine göre, Massachusetts General Hospital ve King’s College London tarafından yapılan bir çalışma sağlık çalışanların virüsü kapma riskinin ortalamadan 12 kat fazla olduğunu ortaya koydu. Bu risk, kişisel koruyucu ekipman sıkıntısının yaşandığı durumlarda daha da artıyor.

Dünya çapındaki kayıtlı 12 milyonu aşkın koronavirüs vakasının yaklaşık dörtte birine sahip olan ABD’de 132 binden fazla kişinin ölüm sebebi bu küresel salgın oldu.


Independent Türkçe, The Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU