Soylu duyurdu: Hayvanları koruma polisleri geliyor

“Hayvanları kasten yaralama, işkence veya hayvan dövüşü gibi suçlar bu birimin görev tanımı içerisindedir”

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hayvan koruma polislerinin göreve başlayacağını duyurdu.

İçişleri Bakanı, "Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Polisi Temel Eğitim Kursu"nda yaptığı konuşmada şu bilgileri verdi:

Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğü bünyesinde ilk etapta 260 personelimiz burada kurs görecekler. Kullanılacak araçların dış tasarımları, içeriği tasarlandı. Eğitimleri biter bitmez arkadaşlarımız inşallah hemen sahaya inecekler. Burada Jandarmamızın çevre timleri vardı, orada da bu timleri Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma timine çevirdiğimizi ifade ettim. Böylece burada bir entegrasyonu gerçekleştirmiş olduk.

Birime ihbar yapabilmek amacıyla 'Haydi' uygulamasının en geç eylülde hayata geçeceğini kaydeden bakan, şöyle devam etti:

Bu uygulamayla ilgili daha önce uyuşturucu ihbarlarıyla ilgili geliştirdiğimiz uygulamada olduğu gibi, kadına şiddette kullandığımız yazılımla ilgili Haydi uygulamasıyla cep telefonuna indirdikten sonra sistemimize kaydoluyor. Doğa ile ilgili ise veya hayvana karşı suçsa ona göre seçiliyor. İstenirse fotoğraf eklenerek sistem üzerinden otomatik olarak yollanılıp ihbar tamamlanıyor.

“Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Şube Müdürlüğü'nün görev tanımı hayvanı ve çevrenin doğaya karşı işlenen suçlarla ilgilidir” diyen Soylu, şunları da ekledi:

Hayvanlara yapılan suç kapsamına giren şiddet, bazen haber bültenlerinde gördüğümüz görüntüler, hayvanları kasten yaralama, işkence veya biraz önce bahsettiğim hayvan dövüşü gibi suçlar bu birimin görev tanımı içerisindedir.

Hayvan hakları yasası neyi bekliyor?

Hükümet, dönem dönem hayvanlara yönelik şiddetle ilgili yasa çıkaracağını söylese de henüz somut adım atmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllardır “Yasa hala neyi bekliyor, bir an önce çıkartın” demesine rağmen AK Parti henüz bir çalışma yapmış değil. 

Özellikle sosyal medyada paylaşılan hayvanlara yönelik şiddet büyük tepkiyle karşılaşırken bunları yapan insanlar basit para cezalarıyla kurtuluyor. İçişleri Bakanlığı'nın kurduğu bu birim de mevcut cezaları uygulayabilecek.

Vekillerin tasarıyı ne zaman gündeme getireceği kamuoyunda merak konusu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU