ABD merkezli New York Times gazetesi, Batman’daki tarihi Hasankeyf ilçesinin Ilısu Barajı ve hiroelektrik santral (HES) projelerinden dolayı yaşadığı değişimi geniş bir haberler okuyucularına aktardı.
"Gelişmişliğe kurban edilen kent" yorumunu yapan gazete, Neolitik Çağ’a ait mağara evleri, Ortaçağ’dan kalma köprüsü ve binlerce yıllık kalıntılarıyla dünyanın her yerinden turist çeken kentin, hükümetin mega projelerinden birine kurban edildiğini yazdı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Haberde, kenti ilk görenlerin Dicle nehri üzerindeki vadiye hayran kaldıkları ifadesi yer alırken, Bölgeye yapılan Ilısu Barajı sebebiyle Hasankeyf’in "yitirildiği" belirtildi.
Gazetenin haberine, şöyle devam edildi:
"Baraj nedeniyle 70 binden fazla kişi yerinden oldu. Henüz keşfedilmemiş arkeolojik zenginlikler, evlerle birlikte yutuldu. Sular Hasankeyf’i telafi edilemeyecek bir geçmiş medeniyet kalıntısına çevirdi"
Gazetenin İstanbul Büro Şefi Carlotta Gall'ın imzasını taşıyan haberde, "Bugün vadi sular altında ve 70 bin kişi yerinden oldu" ifadelerine yer verilirken, Hasankeyf'te yaşanlar, "Erdoğan'ın değişim hırsının kurbanları" olarak nitelendirildi.
Haberde projeye karşı tepkili olanların Hasankeyf'i kurtarma çabasının "Erdoğan'ın artan otoriterliği karşısında yıkıldığı" ifade edildi.
Hükümet yetkilileri Ilısu Barajı'nın Türkiye'nin dışarıdan ithal ettiği fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltacağını belirtiyor. Ancak yerlerinden edilen aileler projenin hayata geçirilmesinde kendilerine danışılmadığını aktarıyor.
Gazeteye göre sadece Türkiye'deki çevreciler değil dünyanın farklı yerlerindeki arkeologlar da 'kaybolan' Hasankeyf nedeniyle öfkeli ve hayal kırıklığı içerisinde.
Independent Türkçe