Volkswagen’ın Manisa kararının ardından… Türkiye, Alman otomotiv devlerine soruşturma açtı

"Beşli Grup" olarak adlandırılan Almanya'da yerleşik Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz ve BMW hakkında yürütülen ön araştırma Rekabet Kurumu'nca karara bağlandı

Rekabet Kurumu’ndan “Beşli Grup” devlerine soruşturma / Fotoğraf: Twitter

Almanya’nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısının ardından başlayan Berlin-Ankara gerginliği devam ediyor.

Türkiye’de bugün "Beşli Grup" olarak adlandırılan ve Almanya’da yerleşik Audi, Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz ve BMW firmalarına soruşturma kararı çıktı.

Rekabet Kurumu "Beşli Grup" arasındaki güvenliğe ilişkin iş birliği kapsamında, radar hız kontrol sisteminin çalışacağı maksimum hız sınırının ve araçların tavanlarının en fazla hangi hızda açılıp kapanabileceğinin belirlenmesini, çevreyle ilgili iş birliği kapsamında benzin partikül filtrelerinin kullanımının önlenmesini ve piyasaya sürümünün geciktirilmesini, SCR teknolojisi (sertifikasyon ve maliyet unsurları da dahil SCR yazılımı ve dozlama stratejisi) bakımından rekabete hassas bilgilerin paylaşılmasını ve AdBlue deposunun boyutunun belirlenmesini içeren iddialara ilişkin bulguları ciddi ve yeterli bulduğunu duyurdu.

Kurum, rekabetin ihlal edilip edilmediğinin ve iddia konusu eylemlerin Türkiye'de etki doğurup doğurmadığının tespitine yönelik, Audi AG, Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, Volkswagen AG, Mercedes-Benz AG, Bayerische Motoren Werke AG hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

VW’nin kararından sonra

Rekabet Kurumu’nun açıklaması, Volkswagen’ın Türkiye’de kuracağı fabrika kararını iptal etmesinin ardından geldi.

VW'nin Türkiye'de fabrika açma kararını iptal etmesi hakkında bir şirket yetkilisi şu açıklamayı yapmıştı:

Salgın nedeniyle düşen talep sonrası Volkswagen bütün yatırımlarını durdurdu. Türkiye de buna dahil. Geleceğe yönelik olarak şu anda bir şey söylenemiyor. Türkiye'ye olan yatırım kararı durdurulmuştur.

Volkswagen, ekimde Manisa merkezli Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.'yi kurduğunu açıklamış, şirketin sermayesi 943,5 milyon TL olarak belirtmişti. Ancak şirket, daha sonra Türkiye’nin Suriye'de gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle tepki almasını gerekçe göstererek ülkede yapmayı planladığı yatırımı ertelemişti.

Şirketin bu kararı salgın dolayısıyla tamamen iptal oldu.

Seyahat gerginliği

İki ülke arasında yaşanan gerginliğin bir diğer sebebi de Almanya’nın Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını kaldırmama konusundaki direnci. Alman basınında yer alan iddialara göre Berlin, Türkiye'deki korona tedavisinde sıtma ilacının kullanılması nedeniyle seyahat uyarısını kaldırmıyor.

Türkiye'de hastaneye yatırılan Kovid-19 hastalarına uygulanan tedavide sıtma ilacının etken maddesi hidroksiklorokin kullanılıyor. Ancak Alman basınındaki iddiaların aksine bu ilacın kullanımı tamamen hastanın tercihine kalmış bir durum.

Turizme ikna için Almanya çıkarması

Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Almanya'ya gidiyor.

İki ismin Almanya'nın, seyahat uyarısı olan ülke listesinden Türkiye'yi çıkarması için yapacağı temaslarda turizm için alınan sağlık güvenliği önlemleri anlatacağı ifade ediliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU