ABD Başkanı Donald Trump, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararına imza attı.
Beyaz Saray'da bir araya gelen Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Gazze'yi hedef alan saldırıları ve Golan Tepeleri konusunda canlı yayında açıklamalarda bulundu.
ABD'nin "İsrail'in kendini koruma hakkını koruyacağını" söyleyen Trump, "Gelecekteki muhtemel bir barış anlaşması, İsrail'in kendini Suriye'den, İran'dan ve diğer bölgesel tehditlerden koruma ihtiyacını göz önünde bulundurmalı." dedi.
Trump, İsrail'in Gazze'yi hedef alan saldırılarının "kendini savunma" anlamında haklı olduğunu savundu ve Netanyahu'ya bu konuda tam destek verdiklerini söyledi.
Netanyahu’dan bol teşekkürlü konuşma
Basın toplantısında Trump’ın ardından söz alan Netanyahu, ABD Başkanı’na birçok kez teşekkür etti. "İsrail sizden daha iyi bir dost görmemiştir." yorumunu yaptı.
Netanyahu, Trump'ın İsrail konusunda bugüne kadar verdiği sözleri tuttuğunu, Golan Tepeleri konusundaki son adımının ise tarihi bir adım olduğunu söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri konusundaki yaklaşımlarını, "İki savaşı kazandıktan sonra bugüne kadar yaklaşık yarım yüzyıl boyunca askeri zaferimizin diplomatik bir zafere dönüşmesini beklemek zorunda kaldık." sözleriyle dile getirdi.
Ortak basın toplantısının ardından Trump, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararına imza attı.
ABD Başkanı Trump, 21 Mart'ta Twitter'dan yaptığı açıklamada, "52 yılın ardından ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi." değerlendirmesinde bulunmuştu.
İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor.
Türkiye’den Trump’a Golan imzası tepkisi
Trump Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini tanıdığı karanını imzalamasının ardından Ankara’dan art arda tepki açıklamaları yapıldı.
Kalın: Çatışmacı zihniyetin yeni bir tezahürü
Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın karara tepkisini Twitter üzerinden gösterdi. “ABD'nin Golan Tepeleri kararı ve aynı saatlerde İsrail'in Gazze'yi bombalaması, barış karşıtı çatışmacı zihniyetin yeni bir tezahürüdür. Kim tarafından desteklenirse desteklensin, işgal ve savaş politikaları gayrimeşrudur ve gayriinsanidir." ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu: ABD uluslararası hukuku yok saydı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da canlı yayında yapılan imza töreninin ardından ilk değerlendirmesini Twitter aracılığıyla yaptı. Çavuşoğlu, paylaşımında "ABD, bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı ancak bu karar, İsrail'in ilhakını asla meşrulaştırmayacak. Aksine, Ortadoğu'daki barış çabalarını engelleyerek bölgede gerilimi daha da artıracak." notunu yazdı.
Çavuşoğlu, konuyla ilgili bir açıklama da Mimar Sinan Kongre Merkezi'nde düzenlenen Memur-Sen Antalya Buluşması'nda yaptı:
"Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bugün Suriye rejimiyle ilişkilerimizin bu boyutta olması böyle bir kararı kabul etmemizi gerektirmez. Öyle görüyoruz ki Trump'ın bu imzası güya şu anda seçim öncesinde zor durumda olan Netanyahu'ya adeta bir seçim hediyesidir. Yolsuzlukla sorgulanan ve hukuk önünde hesap veren Netanyahu'ya bu sözde hediyenin bir faydası olmaz.”
Dışişleri Bakanlığı: Karar hükümsüzdür, kınıyoruz
Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamasında Trump'ın Golan Tepeleri'yle ilgili aldığı karar kınandı:
"Söz konusu karar, Suriye'nin ve tüm bölge ülkelerinin toprak bütünlüğüne önem atfeden ülkemiz ve uluslararası toplumun sorumluluk sahibi üyeleri bakımından tamamen hükümsüzdür. İsrail'in uluslararası hukuka aykırı hamlelerini beyhude şekilde meşrulaştırmaya çalışarak bölgeyi daha fazla istikrarsızlığa sürüklemek yerine, BM Şartı'nda kayıtlı temel prensiplere ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına riayet etmek uluslararası toplumun tüm üyelerinin temel bir sorumluluğudur."
Ömer Çelik: Trump işgalciliğe özendiriyor
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de ABD'nin Golan Tepeleri kararına ilişkin açıklama yaptı. “Başkan Trump'ın attığı o imza gayrimeşru bir karardır.” diyen Çelik “Bu karar bizim gözümüzde ebediyen gayrimeşru bir karar olarak kalacaktır. Hiçbir zaman bu kararı tanımayacağız, tanınmaması yönünde de elimizden gelen gayreti hep beraber göstereceğiz” ifadelerini kullandı. AK Parti Sözcüsü, Trump’ın bu imzaya işgalciliği özendirdiğini de söyledi.
CHP: Fay hatlarını zorlayan bir gelişme
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz partisi adını açıklama yaptı. CHP olarak, Suriye’ye ait olan Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanımıyoruz” dedi. Ünal Çeviköz, bu kararı “Golan Tepeleri'nde Suriye'ye ait doğal kaynaklar üzerinde İsrail'in egemenliğini pekiştirecek” diyerek tanımladı ve Suriye’deki savaşı daha da uzatacağından endişe duyduğunu söyledi:
Dünya Trump’ın kararına ne dedi?
ABD Başkanı Donald Trump'ın "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararını imzalamasına Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, İngiltere ve Rusya'dan tepki geldi.
AB: İsrail’in egemenliğini tanımıyoruz
Avrupa Birliği uluslararası hukuk uyarınca İsrail'in işgali altında bulunan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımadığı ve bu toprakları İsrail'in parçası olarak görmediğini söyledi:
"Tutumumuz değişmedi. Golan Tepeleri dahil İsrail'in 1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz."
BM: Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, ABD Başkanı Donald Trump'ın Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini tanıyan başkanlık kararına ilişkin açıklamada bulundu.
İngiltere: Golan Tepelerini İsrail işgalinde toprak olarak görüyoruz
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Golan Tepeleri'ni İsrail'in işgali altındaki toprak olarak gördüklerini ve İsrail'in ilhakını tanımayı planlamadıklarını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Golan Tepelerini İsrail işgali altındaki toprak olarak görüyoruz. İsrail’in 1981’deki ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz." ifadesi kullanıldı.
Kanada: İsrail'in Golan Tepeleri’ndeki kontrolünü tanımıyoruz
Kanada Dışişleri Bakanlığı, Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı olarak tanıyan ABD'nin kararının ardından yazılı bir açıklama yaptı.
Bakanlığın açıklamasında, "Uluslararası hukuka uygun olarak Kanada, İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki kalıcı kontrolünü tanımamaktadır. Kanada'nın bu konuda uzun süredir devam eden pozisyonu değişmemiştir." ifadelerine yer verildi.
Rusya: Karar hukuki zeminin dışında
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova de Trump’ın kararını eleştirdi ve “Ortadoğu’da gerginlik artabilir” değerlendirmesini yaptı “BMGK kararlarını yok sayan bu tür adımlar sadece durumu daha da kötüleştirir" dedi.
Lübnan: Karar barış çabalarını baltalıyor
Lübnan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Trump'ın İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıması, uluslararası hukukun tüm kurallarına aykırı olmasının yanı sıra adil bir barışı sağlama yönündeki çabaları da baltalamaktır." ifadesi kullanıldı.
Irak: Golan Suriye'nin asli toprağıdır
Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "İşgal altındaki Golan Suriye'nin asli toprağıdır ve bu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kararı gereği tamamen Suriye'nin egemenliğine iade edilmelidir." ifadelerini kullandı.