Güney Afrika ülkesi Zimbabve'de maden sahibi Çinli patron iki işçisini silahla vurup yaraladı. CNN'in haberine göre olay ülkenin orta kısmındaki Gweru şehrinde 21 Haziran pazar sabahı yaşandı.
Polisin açıklamasına göre, Zhang Xuen adlı Çinli maden sahibi, ödenmemiş ücretler hakkında çıkan bir tartışmanın büyümesi üzerine işçilerden birini 5 el ateş ederek yaraladı.Ardından diğer içilerin üzerine de ateş açan Zhang bir işçiyi daha yaraladı.
Cinayete teşebbüsle suçlanarak tutuklanan Zhang ilk duruşmasında mahkemede yeminli çevirmen olmadığı gerekçesiyle savunma yapmadı. Bir sonraki duruşma 7 Temmuz'da yapılacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Mahkeme kayıtlarına göre olayda madenci Kenneth Tachiona, Zhang'den ücretlerinin daha önce söz verildiği gibi ABD dolarıyla yapılmasını istedi. Ancak Zhang bunu reddetti. Çıkan tartışmada Tachiona'nın Zhang'ın üzerine saldırması sonucu silahını çeken Zhang işçiyi sağ baldırından üç kez, sol baldırından da iki kez olmak üzere 5 kez vurup yaraladı.
Polis, Zhang'in diğer işçilere de ateş açması sonucu bir madencinin de çenesini sıyıran kurşunla yaralandığını açıkladı. İki madenci hastanede tedavi görüyor.
Çin'in Zimbabve Büyükelçiliği silahlı yaralama olayının münferit bir vaka olduğunu ve yerel yetkililerin şeffaf bir soruşturma yapmasını desteklediğini ifade etti.
Twitter'dan yapılan açıklamda Çin ve Zimbabve halkları arasında uzun zamandır işbirliği ve dostluk olduğunun altı çizildi.
Remarks by the Spokesperson of the Chinese Embassy in Zimbabwe pic.twitter.com/cRk0Jc2J46
— Chinese Embassy in Zimbabwe (@ChineseZimbabwe) June 22, 2020
Zimbabve'nin en büyük dış yatırımcısı olan Çin, özellikle ülkenin madencilik sektöründe önemli yatırımlar yapıyor. Zimbabve'de en az 10 bin Çin vatandaşı bulunuyor. Bunların çoğu ülkenin madencilik, telekomünikasyon ve inşaat sektöründe kontrat usulüyle çalışıyor.
Ancak ülkede hem Çinlilerin hem de devletin işlettiği madenler sık sık insan hakları ihallleri ve zayıf güvenlik önemleriyle gündeme geliyor.
Zimbabve Çevre Hukuku Topluluğu'nun (ZELA) başkan yardımcısı Shamiso Mutisi yaptığı açıklamada "Bu (insan hakları ihlalleri) tekrar eden bir örüntü ve bir sistem haline geldi. Madencilerin Çinli madenciler tarafından suistimal edildiği, dövüldüğü ve ayrımcılık gördüğü vakalarımız var" dedi.
ZELA olay sonrası açıklamasında da Çinlilerin sahibi olduğu bazı madenlerde işçilerin "tehlikeli, sert ve yaşamı tehdit edici" koşullarda, az ücretle çalıştırıldığını belirtti.
Açıklamada "Zimbabve dahil Afrika'nın birçok yerinde Çinli madencilik girişimcileri güvenlik, sağlık, çevre, emek ve insan hakları standartları konusunda kötü bir sicil sergiledi" dendi.
Independent Türkçe, CNN