ABD'nin başkenti Washigton'da toplanan göstericiler, Beyaz Saray önünde bulunan Andrew Jackson heykelini yıkma girişiminde bulundu.
Park polisi ve Gizli Servis polis, 7. ABD Başkanı Jackson'un heykelini yıkmak isteyen protestocuları Lafayette Meydanı'ndan uzaklaştırmak için biber gazı kullandı.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, protestocuların heykele tırmandıkları ve etrafına ip doladıkları, daha sonra düşürmek için çekmeye çalıştıkları görüldü.
dc going for andrew jackson statue on lafayette square. pic.twitter.com/gXbjBW272d
— jen byers (@scorpiontongue_) June 22, 2020
Söz konusu heykelde Jackson, askeri üniformasıyla arka ayakları üzerinde duran bir ata biniyor. 19. yüzyıl başkanlarından Jackson'un o zamanki Afro-Amerikan yerlilerine yönelik muamelesi, Minnesota eyaletinde siyahi George Floyd'un polis tarafından ölüme sürüklenmesi nedeniyle sokaklara çıkan göstericilerin hedefi haline geldi.
Jackson, çok sayıda yerlinin ölümüne neden olan Kızılderili Tehcir Yasası'nın mimarı ve çok sayıda kölesi olan bir başkan olarak biliniyor.
Polis müdahalesinin ardından Jackson heykeli, polisin müdahalesiyle kaidesinde kalmayı başardı.
Trump: 10 yıl hapis cezası var
Pazartesi gecesi Beyaz Saray önünde yaşananları "utanç verici vandalizm" olarak nitelendiren ABD Başkanı Donald Trump, çok sayıda insanın tutuklandığını açıkladı.
Trump, "Gazi Anıtı Koruma Yasası" uyarınca 10 yıl hapis cezası verilebileceği uyarısında bulundu.
Numerous people arrested in D.C. for the disgraceful vandalism, in Lafayette Park, of the magnificent Statue of Andrew Jackson, in addition to the exterior defacing of St. John’s Church across the street. 10 years in prison under the Veteran’s Memorial Preservation Act. Beware!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 23, 2020
Pazartesi gecesi olay mahallinde bulunan İçişleri Bakanı David Bernhardt, "Açık olalım, anarşistlere boyun eğmeyeceğiz. Yasa ve düzen hüküm sürecek ve adalate hizmet edilecek" açıklamasında bulundu.
Irkçılık ve kölelik sembolleri göstericilerin hedefinde
Minnesota eyaletinde başlayan gösterilerin ikinci haftasında, geçmişte siyahilere yönelik hukuksuz ve acımasız uygulamalarda bulunan tarihi kişilere ait heykeller yıkılmaya başlandı.
Protestocular, ırkçılık karşıtı protestolarda Konfederasyon liderleri ve Avrupalı sömürgecilere Amerika kıtasının kapılarını açan ünlü İtalyan kâşif Kristof Kolomb'un heykellerini yıktı.
Kristof Kolomb, Katolik İspanyol krallarının mali desteğiyle 15'inci yüzyılın sonları ve 16'ıncı yüzyılın başlarında Karayipler, Orta ve Güney Amerika'yadört sefer düzenlemiş ve Yeni Dünya olarak bilinen kıtada Avrupa sömürgeciliğini başlatmıştı.
11 Haziran'da Virginia eyaletine bağlı Richmond kentinde ise Konfederasyon Başkanı Jefferson Davis'in heykeli yıkıldı.
Başkent Washington DC'de, köleliğin kaldırıldığı 19 Haziran 1865 gününe ithafen düzenlenen gösteride protestocular, Amerikan Konfedere Devletleri dönemine ait General Albert Pike'ı temsil eden heykeli hedef aldı.
İç Savaş döneminde Konfederasyonun başkenti olan Virginia eyaletinin Richmand kentindeki birçok heykel ve anıta Floyd'la ilgili yazılar yazan göstericiler, bu heykellerin çoğunun kaldırılmasını talep ediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yine Portsmouth kentinde Konfederasyon dönemine ait çok sayıda heykelin başı koparıldı.
Dönemin Konfedere Devletlerinin başkanlığını yapan Jefferson Daivs'e ait Richmand'daki heykel göstericiler tarafından yerinden söküldü.
Kısa sürede bir trend haline gelen kölelik ve sömürgecilik karşıtı "heykel yıkma" eylemlerinin yayılacağı ve ABD ile Avrupa'nın tarihindeki ırkçı dönemleri anımsatan diğer heykellerin de hedef alınabileceği belirtiliyor.
Independent Türkçe