Trump'ın favori anket kuruluşuna göre ABD Başkanı, rakibi Biden'ın 12 puan gerisinde

Rasmussen anketi, Biden zaferine işaret eden verilere ezici bir katkıda bulunuyor

Son zamanlarda arka arkaya açıklanan anketler, Trump'la Biden arasındaki mesafenin giderek açıldığını işaret ediyor (Reuters)

Joe Biden'ı kendisinden önde gösteren bir dizi anketle yara alan Donald Trump, bu kez Scott Rasmussen'in Just the News adlı internet sitesi için hazırladığı ankete göre ulusal çapta Biden'ın 12 puan gerisine düştü.

Rasmussen'in sonuçlarına göre bugün seçim yapılsa Biden ulusal oyların yüzde 48'ini kazanırken Trump ise yüzde 36'sını alıyor. Görevdeki herhangi bir başkan açısından seçim sürecinin bu aşamasında verilen desteği yüzde 40'ın altında gösteren anket sonuçları kaygı verici olsa da sürekli Twitter'da gösteriş havasındaki Trump ise özellikle kendi rakamlarına yatırım yapıyor.

Son anketin bilhassa Rasmussen Reports'un kurucusu Rasmussen'den gelmiş olması göz önünde bulundurulursa bu sonuçlar Başkan açısından sinir bozucu. Söz konusu firma, Trump'ın lehine olan rakamları kutlarken hep atıfta bulunduğu birkaç anket kuruluşu arasında yer alıyor. Trump bu şirketin 2016 seçimini kendisinin kazanacağı yönünde tahmin yaparak aykırı bir öngörüde bulunduğunu sıklıkla yazmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla beraber firma daha önce metodolojisi sebebiyle eleştirilere maruz kalmış; kimileri bu kuruluşun Cumhuriyetçi eğilimli sonuçlar üretmeye çalıştığını öne sürerken, FiveThirtyEight adlı veri analizi sitesiyse şirketin kalitesini sadece C+ olarak değerlendirmişti.

Firmanın bu seçime dair tahmini, esasında başlıca anket kuruluşları arasında en yakın tahminlerden biri olsa da firma aslına bakılırsa Trump'ın popüler oyları kazanacağına dair bir öngörüde bulunmadı, ki Trump önceki seçimde bu oyları Hillary Clinton'a karşı bir puan farkla kaybetmişti.

Bu arada Biden'la ilgili oranlar, yalnızca ulus çapta değil yerel düzeyde de sayısız ankete göre istikrarını koruyor. Son anketler, Clinton'ın ağır yenilgi aldığı Iowa'da Biden'ı Trump'la neredeyse başa baş gösteriyor. Biden, Trump'ın en önemli ve ucu ucuna zaferlerden birini elde ettiği Michigan'daysa Başkan'ı bozguna uğratıyor.

Geniş çerçeveden bakıldığında Biden, bir önceki seçimin aynı dönemine nazaran Trump karşısında Clinton'a göre anketlerde biraz daha iyi bir performans sergiliyor. Bununla beraber koronavirüs pandemisinin ortaya çıkışı, zincirleme resesyon ve Demokrat önseçimlerinin görece erken ve pürüzsüz biçimde sona ermesi (2016'da bu zamanlar Bernie Sanders henüz yarıştan çekilmemişti) bu kıyası bir nebze bulanıklaştırıyor.
 


Trump'ın seçim kampanyası yakın zamanda CNN'den, Başkan'ı Biden'ın 14 puan gerisinde gösteren bir anketi geri çekmesini talep etmiş ve haber kanalını "seçmeni baskı altına alma, Başkan'a yönelik ivmeyle coşkuyu bastırma ve Başkan'ın ABD genelinde sahip olduğu gerçek desteğe dair sahte bir görüş sunma amaçlarını güden numara işi ve uydurma ankete" karşı yasal yollara başvurmakla tehdit etmişti.

CNN, Trump'ın seçim kampanyasından gelen talebi reddederken, kanalın başkan yardımcısı, "Geçmişte siyasi liderlerden aldığımız yasal tehditlere bakacak olursak bunlar genelde Venezuela gibi ülkelerden gelirdi" dedi.

Trump sözümona Cumhuriyetçiler arasında neredeyse oybirliğiyle sahip olduğu desteği boru çalarak ilan etmek için çoğu kez Twitter'ı kullanırken, yıllar içinde bu sayıyı da hiçbir kaynağa dayanmadan yükseltmeyi sürdürdü. Amerikalı seçmenler arasında kendisini onaylamayanların oranı bariz şekilde yüzde 55 civarında görülse de Başkan son aylarda Cumhuriyetçi seçmen nezdinde gördüğü desteğin yüzde 96 olduğunu öne sürmekte ısrar ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU