Araştırmacılar deksametazon adlı ilacın solunum cihazına bağlı Kovid-19 hastalarında ölüm riskini yüzde 33 civarında azalttığının bulunduğunu duyurdu.
Oxford Üniversitesi'ndeki Recovery Trial adı verilen araştırmada çalışan bilim insanları, ilacın oksijen alan hastaların tedavisinde de başarılı olarak, ölümleri yüzde 20'ye varan oranda azalttığını ortaya koydu.
Baş araştırmacı Prof. Peter Horby salı günü bulguları "büyük bir atılım" olarak tarif etti ve deksametazonun şimdiye kadar kritik solunum zorlukları çeken koronavirüs hastaları arasında "ölüm oranını düşürdüğü" gösterilen tek ilaç olduğunu söyledi.
Peki deksametazon ne, nasıl uygulanıyor ve tüm koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılacak mı?
Deksametazon nedir?
Deksametazon tedavide ilk kez 1960'larda kullanılan bir tür kortikosteroid (steroid) ilaç.
İlaç çoğunlukla alerjiler, astım, egzama, yangılı bağırsak hastalıkları ve eklem iltihabı gibi bir dizi rahatsızlığın tedavisinde antienflamatuvar olarak kullanılıyor.
Deksametazon Birleşik Krallık'ta kansızlık, serebral ödem (beyinde sıvı birikimi) ve hiperkalsemi (kanda yüksek seviye kalsiyum) gibi kanserle ilişkilendirilen rahatsızlıkların önlenmesinde ve tedavisinde de tekil başına veya başka ilaçlarla birlikte kullanılıyor.
Deksametazon nasıl uygulanır?
Diğer çoğu steroid türü gibi deksametazon da yalnızca reçeteyle veriliyor, dolayısıyla onu mahallenizdeki süper marketten veya eczacıdan almanız mümkün değil.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Tablet olarak verilmekle birlikte çözünebilir, sıvı veya şurup versiyonlarına erişim de mümkün.
Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları klinik deneyler esnasında 2 binden fazla hastaya 10 gün boyunca her gün 6 mg deksametazon verdi.
İlaç hastalara ağızdan veya damar içi enjeksiyonla uygulandı, sonuçlar solunum sorunları olan Kovid-19 hastalarında daha ileri çıktılar gösterdi.
Araştırmacılar yaptıkları açıklamada, "Bu sonuçlara dayanarak solunum cihazına bağlı yaklaşık 8 hastadan veya yalnızca oksijen ihtiyacı olan yaklaşık 25 hastadan birinin ölümü tedaviyle engellenmiş olacak" dedi.
Ayrıca araştırmacıların tahminine göre deksametazonun küresel salgın boyunca koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılsaydı, 5 bin civarında hayat kurtarılabilirdi.
Deksametazon tüm Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılacak mı?
Deksametazon halihazırda bir dizi rahatsızlığın tedavisinde kullanılıyor, dolayısıyla çoğu hastanenin stoğunda bulunuyor.
Üretimi ucuz ve tedavi masrafları düşük.
Prof. Horby, "Açık ve net bir faydası var. Deksamezaton tedavisi 10 güne kadar sürüyor ve hasta başına yaklaşık 5 sterline (yaklaşık 45 TL) mâl oluyor" diye ekledi.
Yani aslında bir hayat kurtarmanın maliyeti 35 sterlin (yaklaşık 300 TL). Bu ilaca küresel düzeyde erişim mevcut.
Uzmanlar bulguların dünyanın dört bir yanındaki hastaların tedavisinde büyük bir atılım olacağını umuyor.
Çalışmanın baş araştırmacılarından Martin Landray, "Kovid-19 küresel bir hastalık. Ölüm oranını düşürdüğü kanıtlanan ilk tedaviye dünya çapında hemen erişilebilmesi ve zorlanmadan satın alınabilmesi harika" dedi.
Prof. Landray, uygun olduğunda, hastanede yatan hastalara ilacın hemen gecikmeden verilmesi gerektiğini ama insanların ilacı alıp evlerinde kullanmaması gerektiğini söyledi.
Çalışma ilacın solunum sıkıntısı çekmeyen Kovid-19 hastalarına yardım etmede etkili olmadığını gösterdi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer
© The Independent