İsrailli bilim insanları eski insanların düzenli olarak yılan ve kertenkele yediğine dair kanıt buldu.
Türünün ilk örneği diye nitelenen araştırmada Hayfa Üniversitesi’nden bilim insanları, Hayfa yakınlarındaki Carmel Dağı bölgesinde 15 bin yıl öncesine ait kanıtlar keşfetti. Bulgular Çarşamba günü hakemli bilim dergisi Scientific Reports'ta yayımlandı.
Araştırmacı Reuven Yeshurun, “Tarihsel kayıtlar sayesinde insanların Orta Çağ’da yılan yediğini biliyoruz. Ancak 15 bin yıl önce ne yediklerine dair kanıt yoktu” dedi ve ekledi:
Geliştirdiğimiz yöntem sayesinde daha da eski kanıtlar bulmak artık mümkün.
Kazı sahasının tarihi sakinleri, kültürel evrimlerinin yanı sıra yerleşik hayata geçişiyle bilinen ve başlangıç halindeki tarımsal ekonominin en yakın temsilcisi olarak kabul edilen Natufian medeniyetinin parçasıydı.
Times Of Israel’in haberine göre bölgedeki tarih öncesi evlerin zeminlerinde yılanlara ve kertenkelelere ait binlerce kemik bulunmuştu. Ancak bunların doğal süreçlerle mi oluştuğu yoksa insanlar tarafından mı yendiği belirsizdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Araştırmacılar, kazı alanında bulunan kemiklerin yüzeylerini ve parçalanma biçimlerini inceledi. Ayrı deneylerde bu hayvan gövdelerinin doğal parçalanma süreçlerini taklit eden ve kalıntılarla karşılaştıran araştırmacılar, eski insanların yılan benzeri oluklu kertenkeleleri, büyük kırbaç yılanları, çukurbaşlı yılanları ve engerekleri yediğini keşfetti.
Keşfin ardındaki bilim insanlarına göre eski topluluklardaki bu çeşitlenen beslenme biçimi, yerleşik yaşam tarzına geçiş sürecinde kaynakların daha yoğun kullanıldığını gösteriyor.
Independent Türkçe, Times Of Israel