K-pop hayranları ABD'deki protestolarda nasıl etkili bir güç haline geldi?

K-pop’u yakından takip edenler, hayran gruplarının siyasi aktivizmine yabancı değil

BTS yeni albümü Map of the Soul: 7 için 4 milyon ön sipariş alarak rekor kırmıştı (AP)

ABD’deki ırkçılık ve polis şiddetine yönelik protestolar sürerken K-pop hayranlarının küresel birliği, Black Lives Matter (Siyahilerin Hayatı Önemlidir) hareketinin bir müttefiki olarak sahneye çıktı.

Güney Kore’nin popüler müzik endüstrisinin hayranları, harekete maddi destek olmanın yanı sıra, Twitter’daki ırkçı etiketleri de çökerterek protestoculardan övgü topladı. Öte yandan bazı kullanıcılar, K-pop fandomu ve endüstrisi içindeki ırkçılığa da dikkat çekti.

BBC’den Shreyas Reddy, K-pop hayranlarının protestolarda yer edinme sürecini ve buna yönelik eleştirileri yazdı.

Mücadelede hayran videoları

Aslında her şey Dallas polisinin Twitter’da yaptığı bir çağrıyla başladı. George Floyd’un öldürülmesiyle başlayan protestolar esnasında Dallas polisi, insanlardan protestolar esnasında gördükleri yaşadışı fiilleri kayda almasını ve polis teşkilatının iWatch uygulamasına yüklemesini istedi.

Bunun ardından dünya çapından K-pop hayranları, polisin protestoculara yönelik ihbar almasını engellemek için sevdikleri şarkıcıların ve grupların performans görüntülerini Dallas polisine yollamaya başladı.

 


K-pop hayranlarının “işte yasadışı fiil” diyerek paylaştığı onlarca videonun ardından polis teşkilatı, iWatch uygulamasının teknik problemler yüzünden çalışmadığını duyurdu. Problemlerin K-pop videolarıyla ilgili olup olmadığı ise söylenmedi.

K-pop hayranları ayrıca, ırkçı etiketleri de müzik videolarıyla etkisiz hale getirdi. Twitter’da #AllLivesMatter, #BlueLivesMatter and #WhiteLivesMatter gibi etiketlerle başlayan kampanyalar, K-pop hayranlarının paylaşımları sayesinde vermek istedikleri mesajları kullanıcılara ulaştıramadı.

Irkçılık karşıtlarına maddi destek

Birçok K-pop sanatçısı, ırkçılık karşıtı hareket için sosyal medyadan desteklerini dile getirdi. Bazıları ise maddi bağışta da bulundu. Bunlardan en dikkat çekeni BTS’in 1 milyon dolarlık bağışıydı.
 


BTS’in ardından One In An Army adlı fan sayfası da bu tutarı yakalamak için bir kampanya başlattı ve hayranlar, 24 saat içinde 1 milyon dolar toplamayı başardı.

K-pop aktivizminin tarihi

Bu olaylar birçok kişi için sürpriz oldu. Öte yandan K-pop’u yakından takip edenler, hareketin siyasi aktivizmine yabancı değildi.

The Korea Herald’ın kültür muhabiri Hyunsu Yim, bir Twitter zincirinde bunun K-pop hayranlarının ilk politik hamlesi olmadığını yazdı.

 


Hyunsu, daha önceki aktivizm örneklerini şöyle sıraladı: Londra merkezli bir yardım kuruluşuna 35 bin öğünlük bağış, Bangladeş’de daha güvenli yollar çağrısı, Şili hükümetinin K-popçuları ülkedeki protestoları etkilemekle suçlaması.

K-pop ve faşizm

Birçok kişi K-pop hayranlarının protestolarla ilgili tutumunu takdir ederken, bazıları da siyahi hayranların uzun süredir istismara uğradığını ve sonunda fandomu bıraktığını söyledi.

2018’de  BTS ARMY'nin siyahi üyelerinin fandom içindeki ırkçılıktan şikayet etmesinin ardından #BlackARMYSMatter (Siyahi Army’ler Önemlidir) ve #BlackARMYSEquality (Siyahi Army’lere Eşitlik) etiketleri Twitter’da gündem olmuştu.

Bazı eleştirmenler ise birçoğu ABD protestolarına destek verdiğini ifade eden K-pop idollerinin Güney Kore'de ayrımcılık söz konusu olduğunda neden genellikle sessiz kaldığını sordu.

Bu sorunun cevaplarından biri, idollerin muhazafakar hayranların tepkisini çekmekten kaçınması olabilir.

Birçok kadın idol, feminist görüşleri yüzünden eleştirilmiş, LGBTQ haklarından bahseden birçoğu da bu tür konularda çekingen davranmaya başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca ajanslar da idollerin fikir ve görüşleri konusunda söz hakkına sahip.

Secret Number üyesi Denise Kim, ırkçılık karşıtı harekete desteğini ifade ettikten sonra Instagram ve SoundCloud hesapları silinmiş ve ajansının Instagram hesabındaki son fotoğrafı kaldırılmıştı.

Ancak hayranlar, Kim'in ajansını da eleştirmiş ve bu sansüre dair öfkelerini dile getirmişti.

Bu anlamda Black Lives Matter hareketi K-pop sanatçılarının ve hayranlarının ruh arayışına da işaret ediyor.

Ancak bu protestoların da gösterdiği gibi K-pop’un toplum üzerindeki etkileri göz ardı edilemez. Kısacası K-pop’un fark yaratma potansiyeli var.
 

Independent Türkçe, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU