İran Kovid-19 Epidemiyoloji Komitesi Üyesi: Virüs 15 milyon kişiye bulaşmış olabilir

İran Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Epidemiyoloji Komitesi Üyesi İhsan Mustafevi, testlerin hata barındırdığını bu nedenle sonuçlar analiz edilirken gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini söyledi

İran'da 15 milyon kişiye virüs bulaşmış olabilir / Fotoğraf: AP

İran Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Epidemiyoloji Komitesi Üyesi İhsan Mustafevi, video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında ülkedeki salgın sürecini değerlendirdi.

Tahminlere göre, hastalığın çok daha fazla kişiye bulaşmış olma ihtimalinden söz eden Mustafevi, "Kum, Gilan, İsfahan ve Elburz gibi eyaletlerdeki veriler, nüfusun önemli yüzdesinin salgına yakalandığını gösteriyor" dedi.

Mustafevi, "Eldeki verilere göre, Kovid-19'un başladığı andan bu yana ülke nüfusunun 15 milyonu salgına yakalanmış olabilir. Serolojik testlerin hata barındırdığını tekrar vurguluyorum ve serolojik testler henüz tam olarak ilgili makamların onayını almış değil. Yani, sonuçları analiz ederken gerekli hassasiyeti göstermek gerekiyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Daha iyi huylu bir virüsle karşı karşıya olabiliriz"

Koronavirüsten ölüm oranının sanılanın aksine daha düşük olabileceğine işaret eden doktor Mustafevi, devamında şu ifadeleri kullandı:

"Yaklaşık 15 milyon kişinin koronavirüse yakalandığını kabul edersek, virüsün ölüm oranı dünyanın ve bizim sandığımızdan çok daha azına tekabül ediyor. Yani daha iyi huylu bir virüs ile karşı karşıya olabiliriz." 

İran Pasteur Enstitüsü Yeni Ortaya Çıkan Hastalıklar Araştırma Merkezi Başkanlığı görevini de yürüten Mustafevi, enfeksiyon şiddetinin eyaletlere göre farklılık gösterdiğinin vurgulayarak, pozitif vakaların ilerleyen günlerde artabileceği uyarısında bulundu. 

Ülkede can kaybı 8 bin 425’e yükseldi

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, son 24 saatte ülke genelinde salgın nedeniyle 74 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve 2 bin 95 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı.

Lari, böylece toplam can kaybının 8 bin 425'e, vaka sayısının da 175 bin 927'ye çıktığını aktardı.

Kovid-19 hastalarından 2 bin 639'unun durumunun ağır olduğunu kaydeden Lari, 138 bin 457 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini belirtti.

Lari, ülkede bugüne kadar toplam 1 milyon 128 bin 601 test yapıldığı bilgisini paylaştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU