Batı Şeria anketi: İsraillilerin çoğu ilhakı desteklemiyor

Binlerce İsrailli ve İsrail vatandaşı Filistinli, tepki çeken plana karşı Tel Aviv’de düzenlenen gösterilere katılmıştı

Tel Aviv'de bir eylemci, Trump'ın sloganına göndermede bulunarak "Apartheid'ı (ırk ayrımı) bir kez daha harika yapma" pankartı açmıştı (Reuters)

İsrail’in başkenti Tel Aviv, yönetimin Batı Şeria’yı ilhak planına tepki için düzenlenen gösterilere sahne olurken yakın zamanda yapılan bir anket İsraillilerin bu girişimi nasıl yorumladığını da ortaya koydu.

Cenevre İnisiyatifi adlı hareketin hazırladığı anket, Batı Şeria’nın ilhak edilmesi planına İsrailliler arasında karşı çıkanların sayısının destek verenlerden fazla olduğunu gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tel Aviv’de binlerce kişinin ilhaka tepki için katıldığı mitingden saatler sonra grup tarafından yayımlanan anket sonuçlarına göre, İsraillilerin yüzde 41,7’si ilhak planına karşı olduklarını söylerken, yüzde 32,2’si destek verici yönde görüş belirtti.

Katılımcılardan yüzde 48’i İsrail hükümetinin gelecek ay Donald Trump yönetimiyle koordineli olarak eyleme geçirmeyi planladığı bu hamlenin Filistinlilerle olası barış şansına zarar vereceğini kaydetti, yalnızca yüzde 13,8’lik bir kesimse planın barış beklentilerine “yardımcı” olacağını söyledi.

Times of Israel’in haberine göre anketi yanıtlayanların yalnızca yüzde 3,5’i bu planı İsrail’in birincil öncelikleri arasında saydı. Katılımcıların yüzde 42,4’ü ekonomiyi, yüzde 24,6’ı halk sağlığını ve yüzde 17,4’ü de güvenliği birincil öncelikler olarak sıraladı.

Anketin ortaya koyduğu sonuçlar ayrıca, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun lideri olduğu Likud Partisi destekçilerinin yalnızca yarısının ilhaktan yana olduğunu gösterdi. Netanyahu'yla dönüşümlü başbakanlığa dayalı koalisyon formülünü kabul eden Savunma Bakanı ve Mavi-Beyaz İttifak’ın Başkanı Benny Gantz’ın destekçilerinin büyük çoğunluğuysa plana karşı çıktı.
 


Uzun süreli hükümet krizinin ardından kabul edilen koalisyon anlaşması uyarınca Netanyahu ve Gantz, İsrail’in “hakimiyet alanını” Yahudi yerleşimleri ve Ürdün Valisi’ndeki bazı bölgeleri içerecek şekilde genişletme planına 1 Temmuz itibarıyla başlanması konusunda uzlaşmıştı.

Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” olarak lanse ettiği plan sonrası yeşil ışık yakılan hamle karşısında Türkiye dahil uluslararası kamuoyundan tepkiler ve itirazlar yükselmiş, Washington yönetimiyse son zamanlarda İsrail’i bu konuda yavaşlatma arayışında görünen bir tablo çizmişti.

Öte yandan Cenevre İnisiyatifi’nin çalışması, geçen ay İsrail Demokrasi Enstitüsü’nün yaptığı bir anketle tezat oluşturdu.

Söz konusu kuruluşun anketi, İsraillilerin yüzde 44,7’lik bir kesiminin ilhakla ilgili soruya “destekliyorum” ya da “şiddetle destekliyorum” yanıtını verdiğini, yüzde 31,8’lik kesiminse ilhaka karşı çıktığını göstermişti.

 

Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU