Pek çok ülkede koronavirüsün yayılmasına yönelik alınan tedbirler hafifletilirken, virüsün yayılma hızının mayıs ayının son haftasında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığı belirtildi.
ABD’nin John Hopkins Üniversitesi’nden bilim insanlarının hazırladığı verilere göre 21 Mayıs’tan sonra beş gün boyunca günde en az 100 bin kişi Kovid-19’a yakalandı. Bununla birlikte, 3 Haziran’da bir gün içinde 130 binden fazla kişinin enfekte olması salgının başladığı günden bu yana en yüksek vaka sayısına işaret ediyor.
Çalışmada koronavirüs testlerinin öncesine göre daha fazla yapıldığı ve bunun bahsi geçen verilerin oluşmasında etkili olmuş olabileceği belirtildi. Ölüm ve enfeksiyon sayılarının arttığı Güney Amerika, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin çoğunda test sistemlerinin yetersiz olmasının da etkisi olabileceğinin altı çizildi.
Son dönemde Libya, Irak, Uganda, Mozambik ve Haiti gibi ülkelerde koronavirüs enfeksiyon sayısının her hafta, Brezilya, Hindistan, Şili, Kolombiya ve Güney Afrika gibi ülkelerdeyse her iki haftada iki katına çıktığı ifade edildi.
Özellikle Rusya, Brezilya ve Hindistan 100 milyondan fazla nüfusa sahip ülkeler Kovid-19'un dünyaya yayılmaya başladığı Mart ve Nisan’da listenin son sıralarında yer alıyordu. Haziran’ın ilk haftasında ABD’den sonra en fazla enfeksiyon sayısına sahip ülkeler konumuna eriştiler.
Enfeksiyon sayısının ve Kovid-19’a bağlı ölüm sayısının en çok arttığı ülkenin Brezilya olduğu belirtildi. Brezilya'da geçen hafta perşembe bir günde 30 bini aşkın yeni koronavirüs vakası tespit edilirken, bin 473 kişi hayatını kaybetmişti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus konuyla ilgili çarşamba günü yaptığı açıklamada Kuzey ve Güney Amerika ülkelerindeki toplam Kovid-19 vakalarının, dünyanın geri kalanındaki sayıları geçtiğini açıkladı. Öte yandan Ghebreyesus, enfeksiyon ve ölüm sayıları açısından henüz tepe noktasına ulaşmadıklarını da belirtti.
DSÖ verilerine göre koronavirüs dünya genelinde 214 ülkede toplamda 6,8 milyon kişiye bulaştı. Kovid-19'a yakalanan 3,3 milyon kişi hastalığı yenmeyi başarırken, 400 bine yakın kişiyse hayatını kaybetti.
Independent Türkçe, Euronews, The New York Times