Bilim insanları uyardı: 6. kitlesel yok oluşun içindeyiz ve süreç hızlanıyor

Araştırmacılara göre şu anda gerçekleşen 6. olayın nedeni insanlar

Uzmanlara göre iklim değişikliği de bu yok oluş sürecini hızlandırıyor (Pixabay)

Pazartesi günü yayımlanan yeni bir çalışmaya göre 6. kitlesel yok oluş gelecekteki bir risk değil, tam da şimdi gerçekleşiyor.

Bilim insanları kitlesel yok oluşun düşünülenden daha hızlı gerçekleştiğini ve bunun insanların hatası olduğunu ortaya koydu.

Halihazırda yüzlerce türü yeryüzünden silen insanlar, bundan daha fazlasını da vahşi yaşam ticareti, kirlilik, habitat kaybı ve toksik maddelerin kullanımıyla yok olmanın eşiğine getirdi.

Öte yandan Ulusal Bilim Akademisi Bildirileri (PNAS) adlı bilimsel dergide yayımlanan bulgular, türlerin ölüm oranının son yıllarda hızlandığını gösterdi.

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nden ekoloji profesörü ve çalışmanın yazarlarından Gerardo Ceballos Gonzalez, 2001 ve 2014 yılları arasında yaklaşık 173 türün neslinin tükendiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gonzalez ve ekibi, son 100 yılda 400'den fazla omurgalı türün yok olduğunu, normal evrim seyrinde bu yok oluşun 10 bin yılı bulacağını ifade etti.

Dünya tarihinde her biri bitki, hayvan ve mikroorganizma türlerinin yüzde 70 ila 95'ini yok eden 5 kitlesel yok oluş meydana geldi. 66 milyon yıl önce gerçekleşen son olayda dinozorlar yeryüzünden silindi.

Bu olaylara büyük volkanik patlamalar ya da göktaşları gibi yıkıcı çevresel değişimler neden oldu. Bilim insanlarına göre şu anda gerçekleşen 6. olayın nedeni ise insanlar.

CNN’e konuşan Gonzalez, “Bu tümüyle bizim hatamız” dedi.

Yok oluşlar yok oluşları getiriyor

González ve meslektaşları, nesli tükenme eşiğine gelen türlerin çoğunun insanın etkisi altındaki bölgelerde yoğunlaştığını söyledi. Üstelik bir türün kaybolması, ekosistemdeki herkesi etkiliyor ve başka türlerin neslinin de tükenmesine yol açıyor. Ancak bu durum insan türünün yaşamını da kötü etkiliyor.

Araştırmacılara göre mevcut koronavirüs krizinin insanın doğaya yönelik tahribatının nasıl geri tepebileceğini gösterdi.

“Koronavirüs salgınının Çin’deki vahşi yaşam ticareti ve tüketimiyle ilişkili olduğuna inanıyoruz” diyen araştırmacılar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Çin hükümetinin vahşi yaşam ticaretine getirdiği yasaklar gerçekten uygulanırsa yok olmanın eşiğindeki birçok türü koruyabilir.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU