Irkçılık karşıtı eylemler ABD’yi sarsarken Anonymous'a takipçi ve destek yağdı

"İlginç bir şeyler oluyor"

Anonymous hesaplarının çoğu, George Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan gösterilere destek verdi (AFP)

Irk kaynaklı eşitsizliğe karşı düzenlenen eylemler ABD'yi sallarken Anonymous'u destekleyenlerin sayısında büyük artış görülüyor.

İnternet aktivist kolektifine ait hesaplar milyonlarca yeni takipçi kazanırken grubun gönderileri de çok sayıda kişi tarafından paylaşıldı.

Ancak gruba ait en büyük hesaplar bile görünüşe göre kısmen Kore pop hayranlarından geldiği anlaşılan yeni destek karşısında şaşkınlık yaşıyor.

Son günlerde en büyük Anonymous hesaplarının çoğu, George Floyd'un Minneapolis'te öldürülmesinin ardından başlayan polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı gösterilere desteklerini açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grubun eylemlere destek açıklamasının yanı sıra polis teşkilatlarına ve diğer kurumlara karşı eyleme geçeceğini ifade ettiği Twitter ve Facebook gönderileri, her iki platformda da milyonlarca kez görüntülendi ve tekrar tekrar paylaşıldı.

Bu durum söz konusu hesapların destek mesajı yağmuruna tutulmasına ve grupla bağlantılı çeşitli hesapların yeni takipçi akınına uğramasına yol açtı.

Twitter'da Anonymous'la alakalı hesaplar arasında muhtemelen en fazla takipçi sayısına sahip @YourAnonNews, yeni takipçilerine hitaben karşılama amaçlı bir gönderi paylaşsa da diğer yandan bu kadar kısa sürede nasıl olup da bu kadar takipçi kazandıklarının muğlak olduğuna işaret etti.

Tamam. Takipçi sayımızı 5 milyona çıkaran 3,5 milyon yeni takipçi nereden geldi bilmiyoruz ama içeriğimizle yeni tanıştıysanız ve robot değilseniz bilin ki bazen bayağı huysuz olabiliyoruz. Lafımızı ağzımızda eveleyip gevelemeden, olduğu gibi söylüyoruz ve insanları güldürmek istediğimizde bu iş çok fazla kişinin canını sıkıyor.

Aramıza hoş geldiniz.

Gruba dair geniş çaplı çalışmaları olan araştırmacı Gabriella Coleman da paylaştığı tweet'te Anonymous hesapları ve gönderileriyle etkileşimde bulunan kişi sayısının sıradışı bir durumu ortaya koyduğunu söyledi.

Coleman yaptığı paylaşımda, "Başlıca hesapların milyonlarca yeni takipçi kazandığını, tweetlerin aldığı etkileşimlerin de fırladığı belirtmeliyim, yani bu cephede ilginç bir şeyler oluyor" ifadelerini kullandı. Araştırmacı, başka bir gönderisinde de Anonymous'un gördüğü rakamlardaki büyük artışın ardında "bir şeyler döndüğünü" belirtti.
 


Görünüşe bakılırsa artışın büyük bir kısmının genellikle K-Pop hakkında gönderiler giren hesaplardan geldiği anlaşılıyor. Örneğin çoğunlukla Koreli pop yıldızlarına adanmış bir hesap, Anonymous'un tarihini belgeleyen bir tweet zinciri girdi ve bu gönderi yüz binlerce kez paylaşıldı.

Yeni takipçilerin ve gelen etkileşimlerin en azından bir kısmının robot kaynaklı olabileceğini öne sürenler de oldu ama bu denli kitlesel bir takibin neden ve nasıl gerçekleştiği hususu belirsizliğini koruyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU