Kılıçdaroğlu’ndan Mehmet Dişli açıklaması: Görevden alınmasına Erdoğan engel oldu

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, “darbenin kilit isimlerinden” olarak anılan Mehmet Dişli’nin son anda emekli edilmediğini açıklamıştı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlık görevini yürüttüğü 2015 yılı Yüksek Askeri Şûrası’nda (YAŞ) 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin kilit isimlerinden biri olarak adı sıkça anılan eski Tümgeneral Mehmet Dişli’nin MİT’ten gelen raporlar doğrultusunda emekli edileceğini, ancak kararın son anda uygulanmadığına dair açıklaması siyasetin gündemi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan CHP lideri, şunları söyledi:

MİT üzerine düşen görevi yapmış. Ordudaki FETÖ’cüleri tespit etmiş, bunu ortaya koymuş. Son geceye kadar bir görüş ayrılığı yok. Ne oldu son gece? Bu işin başında olan kim? Başbakan da değil. Cumhurbaşkanı. O aşamada dosyaya müdahale edip Mehmet Dişli’nin emekli edilmemesini sağlayacak kimdir? Başbakan emekli edilmesini istemiş. Onun üstündeki güç kim? Bir kişi.

Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbesini araştırmak TBMM’de kurulan komisyona MİT Başkanı Hakan Fidan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın neden gelmediği sorusunu da tekrarladı.

"Kumpas kuruyorlar"

CHP liderinin açıklamalarda bulunduğu bir diğer konu da erken seçim oldu. 

Kılıçdaroğlu, 24 Haziran’daki seçimde İYİ Parti’nin seçime sokulmaması için bazı çalışmalar yapıldığını hatırlatarak “Bunun aynısını Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu için yapıyorlar” dedi.

O dönem, CHP’den 15 milletvekili istifa ederek Meral Akşener’in partisine katılmış ve İYİ Parti’nin seçime girebilmesini sağlamıştı.

Kılıçdaroğlu, o zamanki tavrının değişmediğini belirterek “Kumpaslar etkisiz hale getirmek benim boynumun borcudur. Herkesin seçime katılmasını isterim” dedi ve seçime hazır olduklarını belirtti:

Seçim bildirgemiz dahil olmak üzere seçime hazırız. Biz alanlardayız zaten. Her şeyimiz hazır. Karar alırlar almazlar onların bileceği iş. Biz gerçek anlamda bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz.

Mehmet Dişli, 141 kez ağırlaştırılmış müebbet aldı

Darbe girişiminin kilit isimlerinden olduğu ifade edilen Mehmet Dişli’ye yargılandığı davada 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Mehmet Dişli’nin kardeşi Şaban Dişli, darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığına atanmış, bazı eleştirilerin ardından görevinden istifa ettiğini duyurmuştu. Şaban Dişli, bu görevi bırakmasından 1 yıl sonra Cumhurbaşkanlığı kararıyla Lahey Büyükelçiliği’ne atanmıştı. Dişli, hala büyükelçilik yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davutoğlu’nun ifadeleri

Eski Başbakan ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Mehmet Dişli ile ilgili olarak Akit TV’de şu açıklamayı yapmıştı:

2015 YAŞ’ına giderken MİT Müsteşarı titiz bir çalışma ile liste sundu. Bunların tasfiyesini iki kademeli olarak yapalım dedik. O dönem sayın Hulusi Akar ve sayın Cumhurbaşkanımızla bir araya gelerek bunların iki kademeli tasfiyesini öne aldık. Bir grubu şimdi, diğer grubu sonra… Mesela Mehmet Dişli’nin kesinlikle emekliye sevk edilmesi konusunda ben de MİT Müsteşarı da çok ısrarcı olduk. Bunu MİT’ten gelen bir rapor üzerine söyledim. Ve son geceye kadar da Dişli’nin emekliye sevki söz konusuydu. Son gece kanaat değişti. Ama bu kanaat benim sebebimle değişmedi. Bu devlet şeyi ile… Girmek istemem detayına… Ama şu bilinsin ki ben FETÖ’ye karşı tek bir FETÖ mensubu kalmayınca kadar mücadele kararlığı gösterdim.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU