Fox News izleyicilerinin yarısı, Bill Gates'in pandemiyi insanlara çip takmak için kullandığına inanıyor

Ankete katılan Donald Trump seçmenlerinin yüzde 40'tan fazlası da komplo teorisine inanıyor

Bill Gates'in Seattle'da finanse ettiği program kapsamında günde 300 kişiye koronavirüs testi uygulandığı aktarılmıştı (AFP)

Yakın zamanda yapılan ankete göre, Fox News izleyicilerinin yarısı, Bill Gates'in koronavirüs aşısını küresel gözetim amacıyla Amerikalılara mikroçip yerleştirmek için kullanmak istediğine inanıyor.

Yahoo News ve YouGov tarafından yapılan ankete göre, ankete katılan ve FoxNews'u televizyondaki birincil haber kaynağı olarak adlandıranların yüzde 50'si Gates hakkındaki koronavirüs komplosuna inanıyor.

Komplo teorisi nüfusu aşılamak, gizlice insanlara gözetim cihazı yerleştirmek ve küresel sağlık sisteminin kontrolünü ele geçirmek için hastalığı Gates'in yarattığı inancına dayanıyor.

Bu teori, Gates'i ve Melinda Gates Vakfı'nı koronavirüs salgınıyla ilişkilendirme çabalarından kaynaklanıyor. Bu çabaların temelindeyse vakfın araştırma ekibine milyonlarca dolar hibe etmesi yatıyor.

Ödenek, Gates Vakfı'nın koronavirüs salgını hakkında önceden bilgi sahibi olduğuna ya da salgının çıkışında rol oynadığına dair önermeyi kanıtlamıyor.

Ankete göre, Cumhuriyetçilerin sadece yüzde 26'sının komplo teorisini yalan diye tanımlamasına kıyasla Demokratların sadece yüzde 19'u teoriye inandığını söyledi.

Buna ek olarak, 2016 seçimlerinde Trump'a oy verenlerin yüzde 44'ü, daha önce denetçilerin yalan diye tanımladığı teoriye inandığını söyledi. Ne Fox News ne de Trump bu teoriyi destekledi.

Anket, bin 640 yetişkin ABD'liyi ulusal çapta temsili örneklem olarak kullandı ve cinsiyet, yaş, ırk ve eğitimin yanı sıra 2016 başkanlık seçimlerindeki oy, kayıt durumu ve haberlere ilgiye göre derlendi.

Ankette, halkın büyük çoğunluğu "koronavirüs hakkında yanlış ya da yanıltıcı bilgi aktarımı" konusunda "çok" ya da "bir miktar" endişelendiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak, bu yanlış veya yanıltıcı bilgilerin tam olarak nereden geldiği, siyasi düşünceye bağlı olarak önemli ölçüde değişiyor.

Anket, Demokratların yarısından fazlasının en yanıltıcı bilgi kaynağı olarak Trump yönetimini seçtiğini, fakat diğer yandan Cumhuriyetçilerin yüzde 50'den fazlasının ana akım medyaya işaret ettiğini söylüyor.

Ankete katılan Amerikalıların sadece yarısı "koronavirüs aşısı mevcut olduğunda" aşı olmayı planladığını söylüyor. ABD Başkanı'nın kendisinin ısrarla aşıyı istemesine rağmen, Trump seçmenlerinin sadece yüzde 44'ü aşı olacağını belirtiyor.

Aşı karşıtı protestocular ABD'de giderek büyüyen bir güç haline geldi ve protestolardaki artan varlıkları halk sağlığı uzmanlarını endişelendiriyor.

The New York Times'ın haberine göre birçok yetkili, nüfusun büyük kısmının aşı yaptırmayı reddetmesi durumunda, aşı karşıtı mesajların pandeminin sonunu planlananın dışına çıkarabileceğinden korkuyor.

Habere göre, zorunlu aşıya karşı çıkanların Bill Gates komplo teorisini hızla benimsemesiyle bazı uzmanlar komplo teorilerinin ve aşı karşıtı söylemin el ele gitmesinden de korkuyor.

Tıp uzmanları, çocuklarına aşı yaptırmaktan vazgeçmeyi tercih eden kişilerin koronavirüs pandemisi sırasında ve sonrasında halk sağlığı için yıkıcı olabileceğini söylüyor.

ABD'de şu anda kaydedilmiş 1,63 milyondan fazla koronavirüs vakası var. Cuma günü itibarıyla ölüm sayısı da 95 bini aştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU