Çin'in koronavirüsle mücadelede yetkili ismi, suçu Vuhan'daki yetkililere attı

"SARS Kahramanı" diye anılan Çinli doktor Zhong Nanshan salgının Vuhanlı yerel yetkililerin salgının hamen başında salgının boyutunu gizlediğini söyledi

Göğüs hastalıkları uzmanı olan Zhong Nanshan, 2005-2009 yılları arasında Çin Tabipler Birliği'nin başkanlığını yapmıştı (Reuters)

Çin hükümetinin kıdemli tıbbi danışmanı ve ülkenin Kovid-19'a karşı mücadelesinin ünlü yüzü Dr. Zhong Nanshan CNN'e özel röportaj verdi.

Ülkesindeki SARS salgını sırasında virüsle mücadelenin başında olan ve bu nedenle "SARS Kahramanı" diye anılan Çinli doktor Zhong cumartesi günkü röportajda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Salgının başında Vuhan'daki yerel yetkililerin salgının boyutunu açıklamakta isteksiz olduğunu söyleyen Zhong, Çin'in ikinci salgın dalgası karşısında da hala savunmasız olduğunu ifade etti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


2003'te ülkedeki SARS (ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu) salgınıyla mücadeleyi yöneten Zhong, 20 Ocak'ta yeni tip koronavirüsün insandan insana geçtiğini Çin devlet televiyoznuna açıklayan kişiydi.

Bundan önce Vuhan'daki yerel yetkililer iki hafta boyunca virüsün insandan insana geçmediğini ve salgının "önlenebilir ve kontrol edilebilir" olduğunu duyurmuştu

"Vuhanlı yetkililer salgının başında sessizliğini korudu"

Ancak bir grup uzmanın başında 18 Ocak'ta Vuhan'ı ziyaret eden doktor ziyareti öncesinde çok sayıda eski öğrencisi ve doktordan durumun resmi açıklamadan çok daha kötü olduğunu söylediğini anlattı.

Zhong özellikle Vuhan’da üst üste 10 gün boyunca başka ülkelerde yeni vakalar ortaya çıkarken kentteki vaka sayısının 41'e sabitlenmesi sonrasında şüphelerinin arttığını belirtti.

"Yerel yetkililer o dönem gerçeği açıklamaktan hoşlanmadı. Salgının hemen başında sessizliklerini korudular. Sonra ben de virüsün bulaştığı kişi sayısının çok daha yüksek olabileceğini düşündüm. Sonuçlara inanmadım ve soru sormayı sürdürdüm ve gerçek rakamları istedim. Sanıyorum soruma yanıt vermek konusunda çok çekimserlerdi" dedi.

20 Ocak'ta Zhong, Vuhan'daki koronavirüs vakası sayısının 198'e yükseldiğini ve 3 kişinin öldüğünü duyurmuştu. Bunun ardından Vuhan, Pekin yönetimin talimatıyla tecrit altına alınmış ve sokağa yasakları ancak 76 gün sonra kaldırılmıştı.

Vuhan Valisi Zhou Xianwang da  27 Ocak'taki bir açıklamasında yerel yönetiminin koronavirüs hakkındaki bilgileri açıklamakta zamanında hareket etmediğini kabul etmiş, Pekin yönetimi de Vuhan kenti ve Hubey eyaletindeki bazı parti yöneticilerini kovmuştu.

"Diğer ülkelerden daha iyi durumda değiliz"

Pekin yönetiminin ülkede ikinci salgın dalgasının yaşanabileceği konusunda rahatlamaması gerektiğini ifade eden Zhong "Bağışıklık eksikliği nedeniyle Çinlilerin büyük kısmı Kovid-19 konusunda hala hassas. Büyük bir zorlukla mücadele ediyoruz. Bence şu anda diğer ülkelerden daha iyi durumda değiliz" dedi

82 binden fazla yeni koronavirüs vakasının rapor edildiği Çin'de 4 bin 600'den fazla insan Kovid-19 hastalığından öldü. Ülkede şubat başında günde 3 binden fazla vaka görülürken bir ay sonra bu rakam çift haneli rakamlara indi. Yeni koronavirüsü kontrol altına aldığını duyuran ve tecrit önlemlerini hafifleterek yeniden normal dönmeye çalışan ülkede son haftalarda Vuhan'da dahil olmak üzere koronavirüs kümelenmeleri görülmüştü.

Çinli doktor virüsün kökeninin Vuhan'daki labortuvar olduğunu reddetti

Çin hükümetinin 17 yıl önceki SARS salgınından ders çıakrdığını ve salgınları 2-3 ay hasıraltı edemeyeceğini anladığını söyleyen Zhong, "Şimdi salgın hastalıklarda gerçek sayıları vermediğinizde ceza alıyorsunuz. O yüzden 23 Ocak'tan sonraki verilerin doğru olduğunu düşünüyorum" dedi.

Bazı Avrupa ülkeleriyle ABD'nin de başlarda salgını önemsemediğini dile getiren Zhong, ABD Başkanı Donald Trump ve yönetimindeki bazı bakanların virüsün kökeninin Vuhan'daki resmi laboratuvar olduğuna yönelik suçlamaları reddetti.

Vuhan'daki Viroloji Enstitüsü'nün baş viroloğu Shi Zhengli'ye bu suçlamaları pek çok kez sorduğunu belirten Zhong labortauvarda yapılan incelemelerde bunu destekleyecek kanıt bulunmadığını da vurguladı.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU