“Evden çalışma” iş hayatının yeni normali oluyor: Twitter, çalışanlarına “salgın geçse de evden çalışabilirsin” dedi, dört teknoloji devi ise yönetim protokollerini revize ediyor

Twitter’ın çalışanları bundan böyle kalıcı olarak evden çalışabilecek. Facebook ve Google “yıl sonuna kadar evden çalışabilirsiniz” derken, Amazon ve Apple yeni bir model üzerinde çalışıyor

Fotoğraf: Reuters

Tüm dünyada 4,3 milyon kişiye bulaşan ve 300 bine yakın insanın yaşamına mâl olan koronavirüsün alışkanlıklarda yaptığı en önemli değişikliklerden biri, birçok sektöre “işlerin yürümesi için çalışanların ofise gelmek zorunda olmayışı”nı göstermek oldu. 

Google, Facebook, Amazon, Microsoft gibi teknoloji devleri evden çalışma uygulamasının 2020 boyunca uzatılabileceğini açıklarken, bu trende Twitter da katıldı. 

Twitter CEO’su Jack Dorsey, bir e-posta ile ulaştığı çalışanlarına salgın geçtikten sonra dilerlerse kalıcı olarak evden çalışmaya devam edebileceklerini söyledi. 

Dorsey, Twitter’ın uzaktan çalışma sistemine salgından önce de geçmek istediğini ancak salgının bu durumu öne çektiğini hatırlattı. 

Twitter ofislerinin eylülden önce açılmasının çok mümkün olmadığını aktaran Jack Dorsey, iş seyahatlerinin, yıl boyunca birebir gerçekleşecek tüm etkinliklerin iptal olduğunu söyleyerek evden çalışanlara verilen 1000 dolarlık desteğin artırılacağını açıkladı. Şirket ayrıca 2021 planlamalarını 2020 sonunda yeniden değerlendirecek. 

“Ekiplerini uzaktan yönetemeyeceklerini düşünen yöneticiler farklı bir perspektife sahip olacak” 

Buzzfeed’e konuşan Twitter sözcüsü, evden çalışmaya geçen ilk şirketlerden biri olarak bu konuya çok önem verdiklerini söyledi ve “Önem vermeye ve çalışanlar ile halkın sağlığını düşünmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 
 

Twitter
Twitter'ın San Francisco'daki genel merkezi/ Fotoğraf: Twitter


Mart başında çalışanlarını evlerine gönderen Twitter’ın İnsanlar Kaynakları Direktörü Jennifer Christie, Buzfeed’e o dönem yaptığı açıklamada şirketlerinin “bir daha asla aynısının olmayacağını” söylemiş ve şu ifadeleri kullanmıştı: 

“Uzaktan çalışma meselesine bugüne kadar ’sessiz’ kalanlar, bu konuda ne kadar gelişebileceklerini görecekler. Ekiplerini uzaktan yönetemeyeceklerini düşünen yöneticiler farklı bir perspektife sahip olacak.”

Amazon ekime kadar evde 

Dünyanın en büyük online alışveriş platformu Amazon’un beyaz yakalı çalışanları operasyonu, marttan bu yana evden yürütüyor ve şirketten geçen hafta yapılan açıklamaya göre bu haliyle ekime kadar devam edebilirler. 

İnsanların eve kapanmasıyla Amazon’un bir anda tüm ihtiyaçları internet üzerinden karşılayan kritik bir kaynak haline gelmesiyle şirket, geçen ay 175 bin yeni istihdam yaratmıştı. Tüm dünyada aralığa kadar hedeflenen yeni istihdam sayısı ise 800 bine yakın. 

Microsoft da "evden çalışmayı" kalıcı yaptı 

Çalışanları da marttan bu yana ofiste olmayan Microsoft da personeli için “kalıcı evden çalışma” opsiyonunu hayata geçirecek. 

Microsoft’un merkezinin yer aldığı başkent Washington’da evden çıkma yasakları 31 Mayıs’tan önce kaldırılmayacak. Ancak Microsoft’un çalışanlarını ofise ne zaman çağıracağı henüz net değil. 
 

facebook.jpg
Facebook'un Kaliforniya'daki genel merkezi/ Fotoğraf: Reddit


Facebook: 2020 sonuna kadar evdesiniz

Sosyal medya platformu Facebook’un ofislerini açacağı tarih 6 Temmuz olarak açıklandı. Ancak çalışanlar isterlerse 2020 sonuna kadar evden iş yapmaya devam edebilecek. 

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, nisanda yaptığı açıklamada ofislerdeki yoğunluk azalmak için personelin evden çalışmaları konusunda desteklendiğini söylemişti. 

Zuckerberg, “Bazı çalışanlarımızın evden çalışamadığını ve bazılarının çalışabildiğini biliyoruz. Gelecekteki salgınları en aza indirmek için, çalışanlarımızın güvenli şekilde ofise dönmelerini garanti altına almak istiyoruz” demişti.

Google'da ofise dönecekler belirlenecek

Nisanda bir açıklama yapan Google CEO’su Sundar Pichai de ofise dönüş tarihini 6 Haziran olarak açıklamış ancak ofise döneceklerin seçilmiş kişilerden olacağını duyurmuştu. Geri kalanlar yıl sonuna kadar evlerinden çalışabilecek. 
 

Google
Google'ın Dublin'deki genel merkezi


Apple'da yeni yönetim protokolü masada

Çin’deki mağazalarının tamamını martta açan Apple, mayıs ayı itibariyle de Güney Kore, Avusturya ve Avustralya’daki mağazalarının faaliyetini başlatacak. 

Dezenfektan kullanımı, müşterilerin ateş ölçümü, maske zorunluluğu gibi önlemlerle işe yeniden koyulan Apple’n “evden çalışma” politikası henüz açıklanmadı. 

Ancak CNET’in ulaştığı kaynaklara göre çalışmada esneklik sağlayacak yeni yönetim protokolleri masada. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU