Kolombiyalı eski albay Gabriel de Jesus Rincon, AFP haber ajansına verdiği özel röportajda ses getiren itiraflarda bulundu.
“Onları ben öldürmedim ama bunun gerçekleşmesine katkıda bulundum” diyen 53 yaşındaki eski asker, solcu gerillalara yönelik operasyonlarda yargısız infazın norm haline geldiğini söyledi.
Rincon, 2006 ile 2008 yılları arasında ülkenin doğusundaki 15. Hareketli Tugay’a komutanlık etmiş, 22 yıl askerlik yaptıktan sonra cinayet ve insanların zorla kaybedilmesiyle suçlanarak emekliliğe zorlanmıştı.
O dönem şiddetlenen çatışmalar yüzünden, Ocana köyündeki morgun dolup taştığı haberi gündem olmuştu. Köyün rahibi ve yerel yöneticisi olası bir sağlık krizinden korkarak 25 cesedi toplu mezara gömme kararı alınca, bunların bir kısmının haftalar önce kaybolan gençler olduğu ortaya çıkmıştı.
Orduyla ilişiği kesildikten sonra ilk kez basına bu kadar detaylı konuşan Rincon, mezardan çıkarılan bu gençleri tanıdığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
Askerlere bir şey açıklamam gerekmedi. Onlara ‘Operasyona gidiyorsunuz, size bazı kişiler getireceğiz, ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz’ dedim.
Onların çatışmada ölmüş gibi gösterilmesini sağladım. Bunu raporlamadım, çatışma bölgesindeki birimlere öyle davranmaları için izin verdim.
Komutanlar nasıl sonuç alabilirlerse almaları için cesaretlendiriliyordu ve bu da onların yasal kılıfla bu cinayetleri işlemesine neden oluyordu.
Bu suç yüzünden 2008-2018 arasında yaklaşık 10 yıl hapis yatan eski albay, 2016’da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya yönetimi arasında yapılan tarihi barış anlaşmasının ardından kurulan Özel Barış Hukuku (JEP) mahkemesine de çıkmıştı. 2017’de yaşları 20 ile 25 arasında değişen 5 gencin öldürülmesinden dolayı 46 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Yaklaşık 50 milyon nüfusa sahip Güney Amerika ülkesinde neredeyse 60 yıl boyunca süren iç çatışmalar, toplamda 8 milyon insanın ölmesine, kaybolmasına ya da yerinden edilmesine neden oldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sağcı Alvaro Uribe’nin devlet başkanlığı yaptığı 2002-2010 döneminde gerillaları ve uyuşturucu satıcılarını öldürmek madalya ve terfiyle ödüllendiriliyordu. Bu durum, binlerce sivilin de öldürülmesine yol açtı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Jose Miguel Vivanco, Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre 5 bin kişinin yargısız infazla öldürülmüş olabileceğini hatırlatırken bunun “genel ve sistematik bir suç” mekanizmasına işaret ettiğini vurguladı.
Şimdiye kadar 29 general hakkında soruşturma açıldı. General Mario Montoya hakkında suçlamalarda bulunan Rincon, 2018’den bu yana şartlı olarak serbest. Kasım ayında bir suikast girişiminden kurtulduktan sonra kendisine koruma verildi.
Artık suçları için af dileyen Rincon, avukatının da tehdit altında olduğunu söyledi. Kendisine yönelik baskıları mahkemede mağdur ailelere açıklamak istediğini belirterek “Kurban ve saldırganın birbirlerini yüzyüze görmesi çok zor olacak” dedi.
Independent Türkçe, AFP