Bilim insanları Morityus hükümetine “meyve yarasalarının neslini tükenme tehlikesine soktukları gerekçesiyle” dava açıyor.
Ülkede 50 binden fazla meyve yarasasının 2015’ten bu yana gerçekleştirilen üç ayrı itlaf işleminde yok edildiği düşünülüyor. Morityus hükümetinin bu itlafları gerçekleştirme gerekçesiyse meyve bahçelerindeki meyveleri korumak.
Morityus’taki ormanların sadece yüzde 5’inin ayakta kalması nedeniyle meyve yarasaları hayatta kalmak için son çare olarak meyve bahçelerine sığınıyor. Uzmanlara göre ‘uçar-köpek’ olarak da bilinen bu yarasalar çiçeklerin polenlerini yayıp tohumları etrafa savurarak ağaçların ve bitkilerin büyümesini ve yayılmasını sağladıklarından biyoçeşitlilik açısından büyük önem taşıyor.
Morityus Üniversitesi’nden çevrebilimci Vincent Florens, meyve yarasası nüfusunun dört yıl içinde yaklaşık yüzde 50 civarında azaldığını belirtti. Bazı uzmanlar, geriye 30 binden az meyve yarasası kaldığına inanıyor.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nden biyolog ve yarasa uzmanı Tigga Kingston’a göre hayvanların sayısı ne kadar azalırsa, doğal afetler, hastalıklar ve doğal ortam kayıplarına karşı o kadar savunmasız kalırlar ki bu da nesillerinin tükenmesine yol açar.
İngiltere Yarasa Koruma Vakfı, Morityus hükümetinden itlaflara bir son vermesini isteyerek, bu yarasaların meyve bitkisi hasarının yalnızca yüzde 10’undan sorumlu olduğunu gösteren bir araştırmaya dikkat çekti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
2015’te gerçekleştirilen ilk itlafta 30 bin, ertesi yıl gerçekleştirilen ikinci itlafta ise 7 bin 380 meyve yarasası öldürüldü. İkinci itlafın ardından Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği, meyve yarasalarının durumunu savunmasızdan nesli tükenmekte olana yükseltti. Ancak son itlafla birlikte 13 bin meyve yarasası daha öldürüldü.
Çevrebilimci Vincent Florens, öldürülen meyve yarasası sayısının hükümetin bildirdiği 50 bin 300 rakamından daha fazla olduğuna inandığını söyledi.
National Geographic dergisine konuşan Florens şunları söyledi:
“İtlaflar geçen yılın sonunda, pek çok yarasa hamileyken ya da doğum yapmışken gerçekleştirildi. Bir yarasayı vuruyorsunuz ve aslında iki yarasa öldürüyorsunuz.”
Bilim insanları daha fazla itlafı önlemek için hayvan refahı ihlalleri nedeniyle hükümete açılan davayı destekliyor.
Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’nden yarasa ekolojisti Christian Vincenot şu ifadeleri kullandı:
“Dilekçeler yazdık, gösteriler düzenledik, yazılar yayımladık ve hükümetle görüşmeler yaptık. Şimdiye kadar yaptığımız hiçbir şey işe yaramadı. Bu yüzden daha güçlü bir eyleme ihtiyacımız olduğuna karar verdik.”
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/africa
Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala
© The Independent