Adalet Bakanlığı’nın mağdurlara hukuki, sosyal ve psikolojik destek veren internet sitesi yenilendi. Başta cinsel saldırı ve istismar eylemleri olmak üzere mağdurlara olaydan itibaren nasıl davranılması gerektiğine dair önerilere yer verildi.
www.magdur.adalet.gov.tr sitesindeki uyarıların bazıları şöyle:
- Saldırganın tüyü, saçı, bedensel sıvıları üstümüzde kalmış olabilir. Boğuşma sırasında tırnaklarımızın altına saldırganın derisi sıkışmış olabilir. Bunların hepsi önemli birer delildir.
- Cinsel bir saldırıdan sonra çoğu kadın hemen yıkanıp temizlenmek, yaşadığı deneyimi üstünden atmak ister. Ancak zor olsa da el/yüz yıkamak, ağzımızı çalkalamak, kıyafet değiştirmek gibi bu kanıtların kaybolmasına yol açabilecek herhangi bir şey yapmamalıyız.
- Saldırı sırasında üzerinizdeki giysi ve çamaşırlar yıkanmamalıdır.
- İlk 48 saatte rapor için kolluğa, savcılığa, hastaneye başvurulmalıdır.
- Polisin ve jandarmanın şiddet uygulayanla bizi barıştırma gibi bir görevi ve yetkisi yoktur. Kadına yönelik şiddet suçlarında uzlaşma ve arabuluculuk önerilemez.
- Evlilik içi veya evlilik dışı her türlü cinsel saldırı suçtur.
- Cinsel saldırının evlilik içinde gerçekleşmesi cezayı hafifletmez.
- Cinsel saldırı ve istismar suçu kişiye rızası dışında dokunma, öpme veya sarılma yoluyla da işlenir.
Türkiye’de istismar vakalarına dair net bir veri yok. Basına ve güvenlik güçlerine yansıyan cinsel saldırı vakalarını veri halinde raporlayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun çalışmasına göre 2018'de Türkiye’de bin 217 çocuk istismara uğradı, 26 çocuk öldürüldü. Aynı raporda yine 2018 senesinde 440 kadının öldürüldüğü, 317 kadının cinsel şiddete uğradığı verisi yer aldı. 2019’un ocak ayında ise kayıtlara geçen rakama göre 30 kadın cinsel şiddete maruz kaldı.