Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Tano Kouame, Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) online seminerinde konuştu.
Seminerde koronavirüs salgınının Türkiye ekonomisi üzerindeki mevcut ve potansiyel etkileri ile salgın sonrası Türkiye’nin uygulaması gereken ekonomik tedbirlerin konuşuldu.
Diğer birçok ülkede olduğu gibi krizin ekonomik etkisinin Türkiye’de de derin ve yaygın olacağını söyleyen Kouame, krizden çıkışı desteklemek için ihtiyaç duyulanları şu şekilde açıkladı:
Pandemi eğrisini düzleştirmeye ve insanların hayatlarını kurtarmaya yönelik salgın kontrol önlemleri, insan sermayesinin ve istihdamın, finansal sektörün, tedarik zincirlerinin ve üretime dönük varlıkların korunması üzerinde odaklanmalı.
"Kriz yönetimi sanayi sektöründe başarıyla uygulanmalı"
Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkanı Ayşem Sargın ise bu krizin ekonomik anlamda uzun vadeli bir zayıflığa dönüşebileceğini ancak küresel tedarik zincirlerine entegrasyonu yüksek olan ve dijitalleşmeyi özümsemiş ülkelerin krizden en az zarar ve önemli avantajlarla çıkacağını ifade etti.
“Ülkelerin bu krizi nasıl yönettikleri, geleceğin kazananlarını belirleyecek” diyen Sargın şöyle devam etti:
Türkiye kriz yönetimini sanayi sektöründe başarıyla uygulayabilirse ve güvenli kaynak ülke olarak konumlanabilirse, dünyanın tedarik zinciri çeşitlendirmesine gittiği kriz sonrası dönemde, kendine yeni büyüme alanları yaratabilir.
Ara malı tedarikçilerimizin çeşitlendirmesi, lojistik alternatiflerin yaratılması ve ürün gamımızın yeni fırsatları değerlendirecek şekilde genişletilmesi, küresel tedarik zincirinden aldığımız payı arttırmamız için önemli adımlardan bazıları.
Kriz sonrası dönemde Türkiye ekonomisinin hızlı bir şekilde canlanmasında lokomotif rol oynayacak faktörlerin başında dijitalleşme gelecek.
Sargın, Türkiye’nin dijitalleşmeye daha hızlı bir şekilde odaklanmasının önemine işaret ederek, "Dijital dönüşüm için tedarikçi ekosisteminin ve imalat sanayi ile iş birliği mekanizmalarının geliştirilmesi, şirketlere daha erken aşamada katkı sağlayan ve daha hızlı sonuç veren yeni nesil destek paketlerinin hazırlanması ve en önemli sermayemiz olan insan kaynağımızın yetkinliklerinin geliştirilmesi gibi konular öncelik haline gelmeli” ifadelerini kullandı.
AA