Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan 28 Şubat 2015’teki Dolmahbahçe buluşmasının 4. yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı.
Buldan açıklamasında "28 Şubat 2015’te, benim de içinde olduğum İmralı Heyeti ile dönemin hükümeti ve devlet heyeti arasında, demokratik çözüm ve barış planına dair bir mutabakat oluşturulmuştu" dedi.
Buldan mutabakatın çerçevesini şöyle tarif etti:
10 maddelik çerçeve metinde, demokratik siyaset tanımı ve içeriğinden demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarına; demokratik cumhuriyet-ortak vatan anlayışından milletin demokratik ölçülerle tanımlanmasına; çoğulcu demokratik sistemden yeni bir anayasaya varıncaya kadar her alanda köklü demokratik dönüşüm ve hamleler öngörülmüştü. Dolmabahçe Mutabakatı, demokratik bir ülke yaratmanın, barışı kalıcılaştırmanın, halkların ortak gelecek zeminiydi. Toplumda güçlü bir umut yaratmıştı. Bu mutabakatla demokratik bir cumhuriyete geçişin kalıcı adımları da atılacaktı.
Buldan: Erdoğan 'Bu hasretle beklediğimiz çağrıdır' demişti
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yazılı açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eleştiriler yöneltti:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Mutabakatı’nın açıklandığı gün, "Bu hasretle beklediğimiz bir çağrıdır" demişti. Ancak sonrasında Erdoğan ve ortak hareket ettiği derin odaklar, bu mutabakatı tekçi iktidar sisteminin ve devlet yapısının önünde engel olarak görüp düğmeye bastılar. Erdoğan, 24 Nisan 2015’te, “Ne mutabakatı? Böyle bir mutabakat yok” diyerek, sürecin bitirildiğini resmi olarak açıkladı. Çözüm masasını devirdi ve bugüne uzanan ağır bir yıkım sürecini başlattı. Demokratik değerler birer birer yıkılırken, yerine tek adam rejimi inşa edildi.
Pervin Buldan aradan 4 yıl geçmesine rağmen Dolmabahçe Mutabakatı'nın bugün de güncelliğini ve geçerliliğini koruduğunu savundu. "Türkiye’nin içinde bulunduğu krizlerden çıkabilmesi, toplumun refah ve huzura kavuşabilmesi ancak bu anlayışın gündemleşmesiyle mümkün olabilir" dedi.
Dolmabahçe fotoğrafındaki isimler bugün nerede?
Dolmabahçe'deki buluşmada HDP kanadından Pervin Buldan, İdris Baluken ve Sırrı Süreyya Önder vardı. Buldan dışındaki iki isim bugün hapiste.
Çözüm sürecinde İmralı heyeti üyesi olarak defalarca İmralı ve Kandil ile görüşmeler yapan Buldan şu an Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanlığı görevini yürütüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İmralı heyeti üyesi olarak İmralı ve Kandil ile görüşmeler yapan ve HDP Eş Başkanlarıyla birlikte 4 Kasım 2016’da tutuklanan eski HDP Bingöl Milletvekili Baluken, 30 Ocak 2017’de ilk duruşmada tahliye olmuştu ancak savcılığın itirazı üzerine iki gün sonra yeniden tutuklandı ve halen cezaevinde.
Buldan ve Baluken gibi İmralı heyeti üyesi olan ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasından aldığı 3 yıl 6 ay hapis cezasını onanan eski HDP Ankara milletvekili Önder, 6 Aralık 2018’de cezasını çekeceği Kandıra'daki F Tipi cezaevine teslim oldu.
Hükümet kanadında ise dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu yer almıştı.
Akdoğan, mutabakattan sonra bir daha milletvekili listelerinde yer alamadı. AK Parti’nin 6. Olağan Büyük Kongresi’nde Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu Üyeliği görevine getirildi.
Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala Eylül 2016'da süarpriz bir kararla görevinden istifa etti. Koltuğunu Süleyman Soylu'ya devretti. Halen AK Parti MKYK üyesi olarak görev yapıyor.
AK Parti Grup Başkanvekili olarak Dolmabahçe’de yer alan Mahir Ünal, AK Parti 6. Olağan Büyük Kongresi’nde AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
MİT Müsteşar Yardımcısı iken Eylül 2014’de Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’na getirilen Muhammed Dervişoğlu, Eylül 2017’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştükten sonra sürpriz bir kararla emekliye ayrıldı.
10 madde üzerinde uzlaşılmıştı
Dolmabahçe'de varılan mutabakatın toplam 10 maddeden oluştuğu açıklanmıştı. HDP'li Sırrı Süreyya Önder Dolmabahçe'de yaptığı açıklamada 10 maddeyi şöyle sıralamıştı:
1) Demokratik siyaset tanımı ve içeriği
2) Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması
3) Özgür vatandaşlığın, yasal ve demokratik güvenceleri
4) Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar
5) Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları
6) Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması
7) Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri
8) Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi
9) Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması
10) Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa