Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin salgın sonrası toparlanma süresini kısaltmaya destek olmak amacıyla 2 Nisan’da açıkladığı “Hızlandırılmış Fon Paketi” kapsamında Türkiye’ye verilecek fonun onaylandığını duyurdu.
24 Nisan’da yapılan yazılı açıklamaya göre daha önce Hindistan, Arjantin, Kırgızistan, Etiyopya, Afganistan ve Pakistan gibi 25 ülkeye finansal destek veren Dünya Bankası, Türkiye için 100 milyon dolarlık krediyi onayladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İlk beş yıl ödemesiz döneme sahip söz konusu kredinin geri ödeme süreci ise 10,5 yıl.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Tano Kouame, “Acil Kovid-19 Sağlık Operasyonu” adı verilen finansmanın, Türkiye’nin, Kovid-19 salgınının yüksek sağlık ve insan maliyetinin önüne geçilmesi için sahip olduğu kapasiteyi güçlendireceğini söyledi.
Kouame, “Bu projenin desteklediği adımlarla, hayat kurtarmaya katkıda bulunmayı umut ediyoruz” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın uygulayacağı finansman projesi iki aşamadan oluşuyor:
1) 98 milyon dolarlık “Acil Kovid-19 Müdahalesi”,
- Test ve gözlem sisteminin güçlenmesi, öncelikli sağlık ekipmanının tedariği, vakaların tanı ve önceliklendirmesiyle (triyaj) ilgili eğitimlerin verilmesi,
- Yoğun bakımdaki Kovid-19 hastalarının tedavisi için gerekli medikal ekipmanın finasmanının sağlanması,
- Bilgilendirme ve güven ortamının sağlanarak kamuoyunda farkındalığın artırılması, davranışsal değişimin sağlanması ve savunmasız durumdakilerin sağlık hizmetlerine ulaşımı için hükümet, özel sektör ve sivil toplum işbirliğinin artırılması,
- Değerlendirme, bilgi alış verişi, ulusal pandemi hazırlığı için kapasite inşası, gelecekteki Kovid-19 ya da diğer salgınlarda bağlantılı periyodik aşamalarla ilgili “pandemi gözlem ve müdahale planlarının” geliştirilmesi için destekleri kapsıyor.
2) 2 milyon dolarlık proje yönetimi, gözlem ve değerlendirme
- Sürecin değerlendirilmesi, gözlemlenmesi ve projenin uygulanması için gerekli idari insan kaynağını desteklemeyi içeriyor.
Proje Lideri Ahmet Levent Yener, konuyla ilgili yaptığı açıklamada yaklaşık 20 milyon insanın bu krediden fayda sağlayabileceğini söyledi. Bu kişiler arasında Kovid-19 teşhisi konulmuş kişiler, kronik rahatsızlığı olan risk grubundakiler, göçmen aileler, sağlık çalışanları ve sağlık merkezleri de bulunuyor.
Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada yoksul ülkelerdeki iş dünyasını desteklemek, ekonomik toparlanmayı teşvik etmek amacıyla gelecek 15 ay içerisinde 160 milyar dolarlık finansal destek sunulacağı söylendi.
Independent Türkçe