Dünya genelinde sellerden etkilenen insan sayısı 10 yılda ikiye katlanacak

Yeni analize göre kıyı taşkınlarından kaynaklanan zararın getireceği ekonomik maliyetin 2030 itibarıyla 10 kat daha fazla olması bekleniyor

Geçen yıl yapılan bir bilimsel çalışmaya göre, son 39 yılda Türkiye'de bin 242 kişi sel nedeniyle hayatını kaybetti (Pixabay)

Bir çalışmaya göre dünya genelinde su baskınlarından etkilenen insan sayısı 10 yıl içinde iki katına çıkacak.

Dünya Kaynakları Enstitüsü (World Resources Institute, WRI) tarafından yapılan yeni analizde 2030'da 2010 yılına kıyasla iki kat fazla insanın sellerden etkileneceği hesaplandı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


 2010'da 65 milyon olan nehir taşkınları tehlikesi altındaki insan sayısının 2030'da 132 milyona, kıyı taşkınlarının tehdit ettiği insan sayısının da aynı yıllar için 7 milyondan 15 milyona çıkması bekleniyor.

Hasar maliyetlerinin de artması bekleniyor. Seller halihazırda son 40 yılda 1 trilyon dolarlık (yaklaşık 7 trilyon TL) hasara mal oldu.

Kıyı boyunca uzanan ve fırtına artışlarıyla deniz seviyesindeki yükselişin tehdit ettiği mülkler için ekonomik maliyetin 17 milyar dolardan 177 milyar dolara (yaklaşık 120 milyar TL-1,2 trilyon TL) çıkarak 10 kat daha yüksek olması beklenirken, akarsu taşkınlarından zarar gören kentsel mülk için maliyetlerin 157 milyar dolardan 535 milyar dolara (yaklaşık 1,1 trilyon-3,7 trilyon TL) yükselerek üç katına çıkacağı tahmin ediliyor.

Taşkınlar kısmen iklim değişikliği nedeniyle şiddetlenen aşırı hava koşulları nedeniyle ABD'de ve dünyada yaşamın istikrarı için artan bir tehdit.

Artan nüfus ve konut talebi de sorun teşkil ediyor. CNN'in haberine göre, 2017'de Harvey Kasırgası Teksas ve Lousiana'yı vurduktan sonra yapılan bir çalışmada selin bölgedeki konutlarda yarattığı tahribatın yüzde 70'inin sigorta kapsamında olmadığı belirlenmişti.Standart poliçeler yağmur veya sel sularından kaynaklanan hasarları kapsamıyordu ve etkilenen birçok evin yüksek riskli sel bölgelerinde olduğuna inanılmıyordu.

Asya'da sel tehdidi daha da yüksek. 10 yıl içinde Hindistan, Bangladeş ve Endonezya'daki dünya nüfusunun yüzde 44'ü her yıl akarsu taşkınlarından, bu ülkelerin nüfuslarının yarısı da kıyı taşkınlarından etkileniyor olacak.

Çalışmaya göre taşkın risklerini artıran bir diğer faktör de kısmen yeraltı suyunun aşırı sömürüsüne bağlı olarak kıyı kentlerinin batmasıdır. Bu 2030 yılında Amerika'da 2 milyon kişiyi daha kıyı taşkınları tehlikesiyle karşı karşıya bırakacak.
 


Raporda “Amerika Birleşik Devletleri'nde 2030'a kadar kentsel mülklerin yılda 16 milyar dolar (yaklaşık 111 milyar TL) daha fazla sel hasarı görmesi ve bunun 4 milyar dolarının (yaklaşık 28 milyar TL) konutların çökmesinden kaynaklanması bekleniyor. Bu diğer tüm ülkelerden daha fazla çökmeye dayalı sel tehlikesi anlamına gelir" ifadeleri kullanıldı.

ABD'nin batı kıyısı kısıtlı yerüstü su kaynağı kapasitesinin telafisi amaçlı rutin yeraltı suyu çıkarımı nedeniyle en çok etkilenen bölge olacaktır.

Raporda enstitü tarafından geliştirilen ve dünyadaki sel riskini ölçüp haritalayan Aqueduct Floods (Su Kemeri Taşkınları) adlı araçla birlikte, setler ve hendekler gibi riskleri azaltacak önleyici çözümler öneriliyor.

Sel savunmaları inşası aynı zamanda istihdam da sağlayabilir. Örneğin önerilen Yeşil Yeni Anlaşma, sürdürebilir bir altyapı yaratımıyla iltisaklı yeni yüksek ücretli işler hakkında bir plan sunuyor.

WRI'nin Küresel Su Programı Direktörü Betsy Otto şu ifadeleri kullandı:

Taşkınlar Kovid-19'un halk sağlığı ve ekonomi üzerindeki etkilerini kötüleştirebilecek bir tehlike çarpanıdır. Ülkelerin pandeminin etkileriyle mücadele ettiği bir dönemde sel gibi doğal afetler, insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını, özellikle de kalabalık kentsel konutlarda yaşayan savunmasız nüfusları dünya genelinde tehdit ediyor.

Otto "Kalabalık şehirlerde gerçekleşecek bir sel, temiz su ve sağlık koruma tesislerini zorlayabilir, su kaynaklı hastalıkların salgınlarına neden olabilir. Bu Kovid-19'un halihazırda yarattığı sefaleti artıracaktır” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU