Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kriz yaşayan havacılık sektörüyle ilgili yaptıkları araştırmayı yayınladı.
Aralarında ABD, Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu 11 ülkede yapılan araştırmada, yolcuların yüzde 40'ının hava yolu seyahati için salgını yayılmasının kontrol altına alınmasının ardından en az 6 ay beklemeyi düşündüğü kaydedildi.
Salgının yayılmasının kontrol altına alınmasının ardından vatandaşların yaklaşık yüzde 47'sinin 1-2 ay, yüzde 28'inin 6 ay, yüzde 8'inin 1 yıl beklemeyi tercih ettiği belirtilen araştırmada, vatandaşların yüzde 4'ünün de yakın gelecekte seyahat etmeyi planlamadığı aktarıldı.
Vatandaşların yüzde 14'ünün de Kovid-19 tedbirlerinin sona ermesinin ardından beklemeden hava yolculuğu yapmayı öngördüğü ifade edildi.
Araştırmaya ayrıca, vatandaşların yaklaşık yüzde 70'inin tekrar hava yoluyla seyahat yapmadan önce finansal durumlarının istikrarlı hale gelmesini bekleyecekleri belirtildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Yolcu gelirlerinin bu yıl 314 milyar dolar azalmasını bekliyoruz"
IATA Genel Sekreteri Alexandre de Juniac, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Kovid-19 nedeniyle hava yolu şirketlerinin yolcu gelirlerinin bu yıl 314 milyar dolar azalmasını beklediklerini ve 25 milyon işin risk altında olduğunu bildirdi.
Havacılık sektörüne acil biçimde doğrudan kaynak, kredi ve vergi muafiyeti gibi destekler sağlanması gerektiğini belirten Juniac, sektör sorunlarının hemen ortadan kalkmayacağını aktardı.
Yolcuların güvenini geri kazanmanın kritik olduğunu vurgulayan Juniac, hükümetler ve havacılık sektörünün hızlı ve koordine biçimde güven artırıcı tedbirler alması gerektiğine dikkati çekti.
Türkiye’deki hava yolu taşımacılığı ne durumda?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, koronavirüs salgınından etkilenen sektörlerin başında gelen sivil havacılık sektöründe yaşanacak etkileri azaltmak için gerekli tedbirleri aldıklarını vurguladı.
Havalimanı, terminal ve yer hizmetlerine ait işletmelerin de ruhsat ve temdit ödemelerini uçuşların başlamasından 3 ay sonrasına ertelendiğini bildiren Karaismailoğlu, böylece sektörün ödemesi gereken yaklaşık 38 milyon liralık borcunun ötelendiğini söyledi.
Karaismailoğlu, havayolu yolcu haklarına ait yönetmelikte bilet iadelerin garanti altına aldığını vurgulayarak, “Vatandaşlarımız isterse biletlerini açığa aldırabilecek ve bu biletleri 6 ay içerisinde kullanabilecekler, isteyenler uçuşların başlatılmasının ardından iki ay içerisinde ödediği bilet ücretini iade alabilecek" ifadelerini kullandı.
Independent Türkçe, AA