ABD'li bilim insanları dakikalar içinde sonuç verecek ucuz Kovid-19 testini duyurdu

Dünya genelinde hasta sayısı 2 milyonu geçerken buluş geldi

Testlerin ucuzlayıp yaygınlaşması, tecrite kapanarak çalışamayanları yeniden üretime katabilir (Jodi Herrling)

Kuzeybatı Pasifik'teki bilim insanları, dakikalar içinde pozitif ya da negatif sonuç verebilecek ve maliyeti 3 ila 5 dolara (yaklaşık 20-35 TL) kadar düşürülebilecek bir koronavirüs testinin detaylarını açıkladı.

Araştırmacılar Hindistan ve Gana gibi yerlerde başarıyla test edilen test platformunun, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve zayıf altyapılı ortamlarda kullanışlı olabileceğini söylüyor.

Portland merkezli Hemex Health'in CEO'su Patti White, The Independent'e verdiği demeçte şöyle konuştu:

Kaynağın az olduğu ortamlarda kullanılması için sıfırdan bir ürün geliştirdik. Doğruluk oranı çok yüksek bir test üretmek istiyoruz, ama aynı zamanda zorlu ortamlarda kullanılabilecek kadar düşük maliyetli olması gerekiyor. Mesela mesleğe yeni başlamış bir sağlık hizmetleri çalışanı gibi, asgari eğitime sahip kişiler tarafından da kullanılabilmesi de gerekiyor. En çok buna odaklandık.

Şirket, Gazelle adlı tanı platformunun, muhtemelen sadece 750 dolarlık (yaklaşık 5 bin TL) bir akıllı telefondan daha pahalıya mal olmadığını ve platformun şimdiden sıtma ve orak hücreli anemi gibi hastalıkların teşhisi için birkaç ülkede denendiğini aktardı. Sonuçlar anında bulut teknolojisine yüklenebiliyor.

Seattle merkezli PAI Life Sciences şirketiyle ortak çalışan Hemex, yeni koronavirüs için isabetli olduğunu belirttiği bir test geliştirmiş durumda.

Platformun ve yeni Kovid-19 testinin laboratuvardaki denemeleri şu an yürütülüyor. Firmalar birkaç ay içinde başarılı sonuçları bildirmeyi ve platformun dünya çapında kullanımı için yetkili makamlardan onay almayı umuyor.

PAI Life Sciences CEO'su ve Washington Üniversitesi'nde küresel sağlık alanında öğretim üyesi Darrick Carter “Kovid-19'a neden olan virüsten salınan proteinleri teşhis etmek için son derece özel bir teknoloji kullanıyoruz. Bu benzersiz yaklaşım antikor bazlı testlerden daha duyarlı olmalı ki, eser miktarda virüsü bile tanımlayabilsin” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüs pandemisi dünya genelinde sesini duyurmaya devam ederken, ki toplam küresel enfeksiyon sayısı Çarşamba iki milyonu geçti, biyo-teknoloji ve ilaç firmaları son derece karlı olması beklenen aşı, tedavi ve test teknolojileri pazarında yer almak için birbiriyle yarışıyor.

En az iki düzine şirket aşı geliştirme yarışı içinde ve Seattle insanlar üzerinde denemelerin devam ettiği şehirlerden biri. Donald Trump'ın aksi yöndeki tahminlerine rağmen, uzmanlar güvenilir bir aşının en az bir yıl uzakta olduğunu söylüyor.

Bu esnada sağlık görevlileri ve doktorlar, hastalığa tedaviler bulmaya ve insanlar üzerindeki testleri hızlandırmaya çalışıyor. Bu, ekonominin bazı dallarını yeniden başlatmak için bir araç olabilir.

Kaliforniya merkezli Abbott Technologies, geliştirdiği ID NOW koronavirüs testi için geçen ay federal yönetimden onay almıştı. Hemex'in ürünü gibi, bir ayakkabı kutusunun yarısı büyüklüğünde olan 4 bin 500 dolarlık cihazın (yaklaşık 30 bin TL) binlercesi, ülke genelinde hastanelere sevk edilmişti.

Cihazı Beyaz Saray'daki Gül Bahçesi'nde sergileyen ABD Başkanı Trump, “Bu her şeyi tamamen değiştiriyor” demişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU