İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı, sahte bomba dedektörünü Kovid-19’la mücadele aracı diye tanıttı

Tümgeneral, cihazın "virüsü 5 saniye içinde tespit ettiğini" iddia ediyor

İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı, görünüşe bakılırsa bir zamanlar Iraklı ve Afgan güvenlik güçlerinin kullandığı sahte bomba tespit cihazlarını koronavirüsle mücadele aracı olarak pazarlıyor. 

İran ordusunun seçkin paralel kolunun en üst düzey yetkilisi Tümgeneral Hüseyin Selami çarşamba günü devlet televizyonunda elde taşınır cihazları hastalık tespit aracı olarak tanıttı. Bu cihazlar, hüküm giymiş Britanyalı dolandırıcı James McCormick'in bir zamanlar Iraklı güvenlik güçlerine sattığı ve yıllar boyunca Ortadoğu ülkelerindeki kontrol noktalarında ortaya çıkan sahte bomba tespit araçlarının aynısı gibi görünüyor. 

Bir zamanlar golf topu algılama aleti olarak piyasaya sürülmüş, plastik ve metalden yapılma bu cihazlar bilakis hiçbir işe yaramıyor. Irak'ta konuşlanan ABD'li askeri personel, hiçbir şey tespit edemeyen sihirli değneklere benzettiği bu cihazlardan yıllarca dert yanmıştı.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat ADE 651 adı verilen cihazlar, gelişmekte olan ülkelerde görünüşte doğaüstü özelliklere sahip araçlar olarak gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Mısır ordusu 2013'te Hepatit tespiti için benzer bir cihazın reklamını yapmıştı. 

Birçok hükümet aylardır farklı koronavirüs test kitleri ve protokolleri oluşturmak ve dağıtmak için uğraşıyor, kimisi de bu konuda beklentilerin altında bir performans sergiliyor. Çok sayıda ülke, virüsün muhtemel çıkış yeri olan Çin'de üretilen testlerin başarısız olduğunu söyleyerek şikayetçi olmuştu.

Bilim insanları koronavirüse karşı aşı geliştirmeye uğraşıyor, dünya genelindeki doktorlar da Kovid-19'dan muzdarip hastaların bağışıklık sistemleri hastalıkla savaşırken onların nefes almaya devam etmelerini sağlamanın ötesinde tedaviler bulmaya çalışıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önümüzdeki en az 12 ay içinde bir aşı beklenmediğini belirtti.

Görünüşe göre sağcı televizyon programlarının dolduruşuna gelen ABD Başkanı Donald Trump, kendi danışmanlarının bu konuda yeterli bilimsel kanıt olmadığı yönündeki uyarılarına rağmen, sıtma tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin'i bir tedavi olarak ortaya sürüyor. 

Selami'nin astları tarafından kandırılıp kandırılmadığı ya da koronavirüs tespit aracı olarak bir oyuncağın tanıtımını kasten yapıp yapmadığı hala belirsizliğini koruyor. 
 


Tümgeneral ekran karşısında cihazı, rejim yanlısı fanatik Besic milislerinin "öğrenci" mensupları tarafından geliştirilen "teknolojik ve bilimsel" bir yenilik olarak tanıttı. Besic genellikle sadık üyelerine üniversitelerin çokça istenen araştırma ve öğretim elemanı pozisyonlarını sağlamak için siyasi bağlantılarını kullanıyor.

Röportaj sırasında cerrahi maske takıp eldiven giyen Tümgeneral, "Cihazın anteni 100 metre yarıçapında bir alan içinde virüs bulaşmış herhangi bir noktayı tespit edebilir" dedi.

Virüsü 5 saniye içinde algılar.

Selami söz konusu cihazın "kan alma ihtiyacı olmadığı için" diğer koronavirüs testlerinden daha iyi olduğunu iddia etti ve ekledi:

Bunu uzaktan yapabilirsiniz.

Tümgeneral muhtemelen işe yaramaz cihazın dezenfeksiyona ihtiyaç duyan alanları “akıllı dezenfekte etme” özelliği olduğunu da ileri sürdü.

Selami, cihazın hastanelerde test edildiğini ve “yüzde 80” başarı oranına sahip olduğunu iddia etti.

İran, Ortadoğu'da yeni koronavirüsten en çok etkilenen ülke oldu. Ülkede çarşamba günü itibarıyla Kovid-19'la bağlantılı doğrulanmış 76 bin 389 vaka olduğu ve en az 4 bin 777 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU