Sakarya Üniversitesi’nin Kovid-19 aşısı geliştirme projesi kabul edildi

Sakarya Üniversitesi'nin koronavirüs salgınına karşı ‘İnaktif COVİD-19 Aşısı Geliştirilmesi’ projesi, TÜBİTAK tarafından onaylandı

Fotoğraf: Pixabay

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı başlatılan aşı geliştirme projesi kapsamında, aralarında Sakarya Üniversitesi'nin de (SAÜ) yer aldığı "İnaktif COVİD-19 Aşısı Geliştirilmesi" projesi kabul edildi.

SAÜ'den yapılan açıklamaya göre, "TÜBİTAK 1004 Yüksek Teknoloji Platformları Çağrısı" kapsamında, pandemi ile mücadelede yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesini koordine etmek amacıyla "COVID-19 Platformu" oluşturuldu.

Aşı ve ilaç araştırma gruplarını oluşturan TÜBİTAK, çok sayıda başvuru aldı. Kimyasal ve biyoteknolojik yöntemlerin uygulanacağı proje çağrısında kabul edilen çalışmalardan biri de aralarında Sakarya Üniversitesinin de bulunduğu "İnaktif COVİD-19 Aşısı Geliştirilmesi" projesi oldu.

SAÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay'ın da içinde yer aldığı projeyi, SAÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Erganiş yürüttü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnönü Üniversitesi de koronavirüs karşı tedavi çalışmalarına başladı

İnönü Üniverstesi, koronavirüse karşı Çin’de uygulanan ve olumlu sonuçlar alınan plazma yöntemi ile tedavi çalışmalarının dün başladığını açıklamıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kılızay, “İyileşen hastanın kanında antikorlar var. Antikorlar o hastayı iyileştirdi ve o antikorlar kanında oluştu, yani hastalığa karşı vücut kendini koruma mekanizmasına geçerek, antikor üreterek hastalığı yendi. Buradaki amacımız o hastanın plazmasında Kovid-19'a gelişen bağışıklık, antikorları yoğun bakımdaki Kovid-19 ile mücadele eden hastalara vererek o hastanın iyileşmesini sağlamak” demişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU