Çin’in Vuhan kentinde tespit edildikten sonra dünya çapında yayılan yeni koronavirüs etkisini sürdürürken, yetkililer de çeşitli önlemler alarak salgını yavaşlatmaya çalışıyor.
Söz konusu önlemler arasında “evde kal” çağrıları, karantinalar ve sosyal mesafe tedbirleri öne çıkıyor. Ancak evde geçirilen uzun sürelerin de bazı dezavantajları olabilir. Örneğin bazı uzmanlar teknolojik aletlerle çok fazla zaman geçirmenin de sorun yaratabileceğini düşünüyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise video oyunları sosyal mesafe tedbirlerinin uygulanması açısından faydalı.
"Teknoloji dengeli kullanılmalı"
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrenci Dekanı Engin Deniz, dengeli beslenme gibi teknolojinin de dengeli kullanılması gerektiğini ifade etti.
Çocuklarla gençlerin bilgi ve iletişim teknolojilerini kolayca kullanabilmelerinin, iletişim kurmaları ve yenilik yapabilmeleri için bir gereklilik olduğuna dikkat çeken Deniz, uzaktan eğitime başlanmasıyla birlikte hem çocukların hem de yetişkinlerin teknoloji kullanım sürelerinin arttığını ve bunun da teknoloji bağımlılığını ortaya çıkarabileceğini ifade etti.
"Çocuklarıyla etkili iletişim kurmayan, kuramayan ebeveynler özellikle teknolojik araçları çocuk bakıcısı gibi kullanabilmektedir. Araştırmalar, çocukların televizyon izleme süreleri ile arkadaş ve yakınlarına şiddet uygulama eğilimleri, korku, kaygı gibi travmalar yaşamaları arasında yüksek oranda ilişki bulunduğunu ortaya koyuyor” diyen Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü:
Kaygılı, depresif ya da davranış problemleri olan çocukların zamanlarını daha çok televizyon izleyerek geçirdikleri görülmüştür. Diğer taraftan çocuklarda televizyon izleme süresi arttıkça okul başarısı da düşmektedir. Ekranın önünde aşırı zaman geçirmek çocuğun sağlığı ve refahı için zararlıdır.
Teknoloji bağımlılığı nasıl önlenir?
Çocukların elektronik ortamda zaman geçirmesinin yaratıcı oyunlara ve dünyayı keşfetmelerine daha az zaman bırakacağını dile getiren Deniz, ortaya çıkan sonuçların teknoloji kullanımın bağımlılığa yol açmadan dengeli kullanımın önemini ortaya koyduğuna değindi.
Anadolu Ajansı'na konuşan Deniz, "Evde, uzaktan eğitim dışında kalan zaman diliminde teknolojik araçların kullanımı ebeveyn kontrolünde olmalıdır” dedi ve ekledi:
Teknolojik araçlar dışında da etkinlikler yapmayı planlamak, ev işlerimizi çocuklarımızla birlikte yapmak, birlikte kitap okumak gibi etkinliklerle biraz olsun teknolojik araçların kullanımının önüne geçilmesi gerekmektedir.
"Çocuklara 'e-davranış modeli' olun"
"Yetişkinler olarak da evde olmak sorumluluğunda ve zorunluluğunda olduğumuz şu günlerde aşırı teknoloji kullanımına da dikkat etmemiz gerekir” diyen akademisyen, şu ifadeleri kullandı:
Evde teknoloji kullanımı dışında da yapılacak pek çok etkinlik olduğunun farkında olmak ve zamanı iyi planlamak gerekir. Bugünler çocuklarla ortak aktiviteler yapmak için iyi bir fırsattır. Çocuklarınızla etkin iletişim kurmak, konuşma için zaman ayırmak, yemek yerken dijital araçları ortadan kaldırmak ve çeşitli oyunlar oynamak hem çocuklarımızı iyi geleceğe hazırlayacak hem de biz yetişkinlerin psikolojik dayanıklılığını artıracaktır.
Yetişkinlere çocuklarına iyi “e-davranış” modeli olmalarını tavsiye eden Deniz’e göre çocuklar, ebeveynin koyduğu sınır ve kurallardan daha fazlasını onların yaptıklarından öğreniyor.
Öğrenmek, çalışmak, yaşamın keyfini çıkarmak, sorunları çözmek için teknolojiyi kullanırken bunu görmelerini sağlayın. Teknolojiye yaklaşımınızla onlara model olmaya çalışın.
“Video oyunları sosyal mesafe için iyi bir aktivite olabilir”
Öte yandan bazı uzmanlar, bu süreçte kullanıcı teknolojisinin hayat kurtarabileceğini düşünüyor. Buna göre video oyunları, salgın sırasındaki eve bağımlı yaşam sürdürenlere “reçete” olabilir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Haftasonu Activision Blizzard'dan Zynga'ya kadar birçok oyun yapımcısı, kendilerini oyalama ve sosyal mesafe uygulama konusunda halkı teşvik etmek için #PlayApartTogether adlı yeni bir girişim başlatacağını duyurdu.
Girişimin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından desteklenmesi özellikle dikkat çekti. Çünkü DSÖ daha önce video oyunu bağımlılığını resmi bir zihinsel sağlık bozukluğu olarak nitelemişti.
USA Today’in aktardığına göre DSÖ'nün küresel strateji temsilcisi Ray Chamber, oyun endüstrisinin Kovid-19'un yayılmasını önlemek için önemli mesajları milyonlara ulaştırabileceğini söyledi:
Oyun endüstrisinin küresel bir kitlesi var. Herkesi #PlayApartTogether için teşvik ediyoruz. Daha fazla fiziksel mesafe ve diğer önlemler eğriyi düzleştirmeye ve hayat kurtarmaya yardımcı olacaktır.
Independent Türkçe, AA, USA Today