Koronavirüsün giderek genişlettiği petrol krizi sonrası ABD’de benzinin litresi 25 sente kadar düştü

16 bin 700’dan fazla insanın koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği ABD’de, benzin fiyatlarının, 1929’daki Büyük Buhran’dan bu yana en düşük seviyeyi göreceği beklentisi hâkim

Fotoğraf: AFP

Koronavirüs nedeniyle kendilerine evine kapatan dünya insanlarının, kepenk kapatan şirketlerin hâliye petrol ve ürünlerini artık talep etmemesi ile başlayan petrol krizi süreci, en az salgın kadar büyümeye devam etmekte. 

Son olarak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ile Rusya’nın üretimi azaltma konusunda anlaşamamasıyla fiyatlarda son 30 yılın en büyük çöküşünün yaşanmasının ardından bazı ülkelerde benzin fiyatları 1 doların altına düştü. 

ABD’nin Kentucky eyaletinde yer alan London şehrinde benzinin litresi yaklaşık 25 sentten satılmaya başlandı ve uzmanlara göre bu son olmayacak. Ülkede son olarak bu fiyattan 2016 yılında Iowa’da bir istasyon satış yapmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, Kanada ve Avustralya’daki 140 binden fazla benzin istasyonunun yakıt fiyatlarını analiz eden teknoloji şirketi GasBuddy’nin verilerine göre ABD’deki ortalama benzin fiyatı, geçen yıla kıyasla yüzde 20 gerileyerek 57 sente kadar düştü. 

GasBuddy’nın Petrol Analizi Direktörü Patrcik DeHaan, Bloomberg’e yaptığı açıklamada “Pompa fiyatları 1929’daki Büyük Buhran’dan bu yana en düşük seviyeye yaklaşıyor” dedi ve ekledi: 

Perakende benzinde gelecek 72 saat için beklentimiz ortalama litre başı 53 sent. Nisan ortasında ise 40 sent ki bu, 16 yılın en düşük seviyesi. 

“Neredeyse bedava vereceksiniz” diyen IHS Markit’in Ulaşım Ekonomisti Paul Bingham ise “Fiyat esnekliği tamamıyla değişmiş durumda ve tüm nedeni talep çöküşü” ifadelerini kullandı. 

“Bu sadece işe giderken kullanılan petrole olan talebin düşmesinden ibaret değil” diyen Bingham, “Ekonomi ve benzin tüketiminin ele ele verdiği diğer belirleyicilerle ilgili bir durum. Bu şok, Büyük Buhran’da gördüğümüzü geçecek” diye konuştu. 

Houston merkezli Lipow Oil Associates’in Başkanı Andy Lipow’a göre ise daha sürdürülebilir düşük perakende fiyatının ağustos gibi görlebileceğini aktardı. 

ABD’de, 46 binden fazla insana bulaşan ve en az 16 bin 700 kişinin yaşamına mâl olan koronavirüs nedeniyle General Motors’tan Boeing’e kadar birçok uluslararası firma fabrikalarını kapattı. 

Geçen yıl son 50 yılın en düşük işsizliğini kaydeden ABD’nin ikinci çeyrek işsizliğinin yüzde 30’a çıkabileceği tahminler arasında. Aralarında Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Enstitüsü’nün de olduğu birçok kuruluş ABD büyümesini sıfır seviyesine çekti. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU