Tüm dünyada yaklaşık 200 bin kişiye bulaşan, kafelerden fabrikalara birçok kurumu kapatan ve petrole olan talebi düşüren koronavirüs salgını nedeniyle “siyah altının” piyasasındaki kayıplar derinleşiyor.
ABD’nin Teksas eyaletinden çıkarılan Batı Teksas Tipi Ham Petrol’ün (West Texas Intermediate/WTI) varil fiyatı 25,08 dolar seviyesine kadar çekildi. WTI’nın yıl başındaki varil fiyatı 62 dolar seviyesindeydi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bir günde yüzde 4,2 gerileyen emtianın bu seviyesi, Mayıs 2003’ten bu yana görülen en düşük değer. Haftalık kayıp ise yüzde 18 ile tarihi rekorunu kırdı.
Ham petrol son olarak bu seviyede düştüğünde dünya, “ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu” yani SARS ile mücadele ediyordu.
Petrol piyasasının dörtte üçün tedarik edildiği Avrupa tipi Brent petrolde ise günlük kayıp yüzde 3’ün üzerinde.
Suudi Arabistan ve Rusya’nın üretim kesintisinde anlaşamamasının ardından 30 dolar seviyesine çekilen Brent petrolün varil fiyatı, bugün 27,50 dolara kadar geriledi.
Petrolün varil fiyatının 18-20 dolar aralığına düşeceğini öngören Avustralya merkezli AxiCorp’un Asya-Pasifik piyasa stratejisti
Stephen Innes’e göre petrol talebi çöküşünde henüz en üst seviyeye çıkılmadı.
Bloomberg’e konuşan Innes, “Vakaların özellikle ABD’de artmaya devam etmesi durumu, petrol yatırımcısını çok fazla korkutacak” dedi.
Tüm dünyada günlük petrol tüketiminin 8 milyon varil düştüğünü söyleyen Goldman Sachs’a göre Brent petrolün fiyatı ikinci çeyrekte 20 dolara kadar düşecek. Standard Chartered’a göre ise gelecek üç ay, bu seviyenin de altını görecek.
Suudi Arabistan- Rusya restleşmesi yarayı büyütüyor
Koronavirüsün neden olduğu talep düşüklüğünü görüşmek üzere Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeleri ve Rusya, 5 Mart’ta toplanmış ancak anlaşma sağlanamamıştı.
Rusya, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini günde 1,5 milyon varil azaltma talebine olumsuz cevap vermişti.
Bunun üzerine Suudi Arabistan aldığı sürpriz bir kararla petrol fiyatlarında son 20 yılın en büyük indirimine gitmişti.
Bu durum piyasada bir “petrol seli” olabileceği endişesi yaratırken, Rusya, petrol üreticisi şirketlerine “İstediğiniz kadar üretin” talimatını verdi.
Bu restleşmeyle petrol dört yılın en düşük seviyesini gördü. Ancak Suudi Arabistan’ın hamleleri bitmedi.
Ülkenin Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, dün yaptığı açıklamada, birkaç ay içinde petrol ihracatını günlük 10 milyon varilin üzerine çıkaracaklarını bildirdi.
Ülkedeki yaklaşık 250 bin varil civarındaki günlük tüketim için Fadhili Enerji Santrali'nden gelen üretimden istifade edeceklerini belirten Bin Selman, bunun da petrol ihracatını artırmaya imkan tanıyacağını ifade etti.
Suudi Arabistan petrol ihracat hacmi Aralık 2018'de günlük 7,69 milyonken, Aralık 2019'da günlük 7,373 milyon varile ulaşmıştı.
Saudi Aramco geçen hafta 1 Nisan'dan itibaren müşterilerine günlük 12,3 milyon varil ham petrol tedarik edeceğini duyurmuştu.
Independent Türkçe