İran yanlısı milisler, ABD üssüne yönelik saldırıda kullanılan garajın sahibinin serbest bırakılmasını istiyor

Irak’ın önde gelen isimleri ve İran yanlısı milisler Taci Askeri Üssü’nü hedef alan füzelerin fırlatıldığı ‘füze platformlarının’ sahibinin serbest bırakılması için baskı yapıyor

Irak’taki Taci Askeri Üssü’nü hedef alan füzelerin fırlatıldığı garaj ve İmad el-Kabi / Fotoğraf: Twitter

Iraklı bir siyasi kaynak, İran'a yakın Irak silahlı milis grupların liderlerinin iki gündür, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon askerleri tarafından kullanılan Irak’taki Taci Askeri Üssü’nü hedef alan füzelerin fırlatıldığı ‘garajın’ sahibinin serbest bırakılması için baskı yaptıklarını söyledi.

Serbest bırakılması istenen ‘Ummu’l-Azam’ adlı garajın sahibi İmad Erhima el-Kabi, Haşdi Şabi çatısı atında yer alan silahlı gruplardan biri olan Nuceba Hareketi’nin lideri Ekrem el-Kabi’nin kuzeni ve şuan başkent Bağdat'IN Karh bölgesinde hakim kararı ile tutuklu bulunuyor.

Davayı yakından takip eden, ancak kimliğinin gizli kalmasını isteyen Iraklı kaynağa göre İmad el-Kabiİ'nin 24 Mart'ta serbest bırakılması ve dava dosyasının kapatılması planlanıyor.

Kaynak, Irak’ın önde gelen bazı isimlerinin, silahlı milis grupların liderlerinin ve Haşdi Şabi’nin yanı sıra İran yanlısı bir takım kişilerin, İmad el-Kabi’nin Nuceba Hareketi lideri ile olan yakınlığından ötürü serbest bırakılması için baskı yaptıklarını belirtti.

Irak güvenlik güçleri, geçtiğimiz hafta Çarşamba ve Cumartesi günleri olmak üzere et-Taci bölgesinde bulunan uluslararası koalisyonun askeri üssünü hedef alan füzelerin fırlatıldığı çok sayıda füze platformunun yer aldığı garajı bulduktan sonra garajın sahibi İmad el-Kabi'yi tutukladı.

Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeyindeki et-Taci bölgesinde ABD ve İngiliz askerlerinin bulunduğu Taci Askeri Üssü'ne, 12 Mart'ta katyuşa füzelerle düzenlenen saldırıda 2 ABD ve 1 İngiliz askeri hayatını kaybetmiş, 12 asker de yaralanmıştı.

Uluslararası koalisyon tarafından 14 Mart Cumartesi günü yapılan resmi açıklamada, Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeyinde konuşlu birliklerin ve Irak hava savunma birimlerinin bulunduğu Taci Askeri Üssü’nü hedef alan bir başka füze saldırısında 3 askeri personelin yaralandığı duyuruldu.

İkinci saldırının ardından Bağdat’taki Ortak Operasyonlar Komutanlığı, Taci Askeri Üssü’nün 33 adet katyuşa füzesiyle hedef alındığını ve Irak hava savunma biriminden çok sayıda personelin yaraladığını açıkladı.

Ortak Operasyonlar Komutanlığı açıklamasında saldırıyı, ‘ahlaksızca’ olarak nitelendirilirken, saldırının faillerinin bulunması ve adalete teslim edilmeleri için her türlü tedbirin alınacağını vurguladı.

Cumartesi günü yapılan saldırının ardından Irak polisi, Bağdat'ın kuzeyindeki Ummu'l-Azam bölgesinde Taci Askeri Üssü’nü hedef alana füzelerin fırlatıldığı platformları bulduğunu açıkladı. Irak polisinden bazı kaynaklar yerel basına yaptıkları açıklamalarda, platformların içinde fırlatılmayı bekleyen 23 adet füze bulunduğunu kaydettiler.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

DAHA FAZLA HABER OKU