Bir köpeğin hayatı tasasız görünebilir fakat yeni araştırmaya göre köpekler sıklıkla anksiyeteyle boğuşuyor.
Köpek olmanın zorlukları Finlandiya'daki Helsinki Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada incelendi ve evcil hayvanların çoğunun endişeli karakter özellikleri sergilediği görüldü.
Finlandiya'da 13 binden fazla evcil köpeğin davranışlarını inceleyen araştırmacılara göre, yavruların yüzde 72,5'inde sese aşırı duyarlılık,ürkeklik, düşme ve yükseklik korkusu, dikkatsizlik/dürtüsellik, zorlanım, ayrılık endişesi veya saldırganlık gözlendi.
Araştırmacılar, köpeklerin anksiyeteyi nasıl tecrübe ettiklerini anlamak için evcil hayvan sahiplerinden çevrimiçi bir anket doldurmalarını istedi.
Araştırmacılar Bernese Dağ Köpeği, Labrador Retriever, İspanyol Su Köpeği, Border Collie de dahil olmak üzere 264 köpek cinsinin sahiplerinden gelen 13 bin 715 yanıtı analiz ettikten sonra, anksiyeteye bağlı en yaygın davranışın sese karşı aşırı duyarlılık olduğunu ve köpeklerin yüzde 32'sinin bu özelliği sergilediğini gördü.
Scientific Reports adlı hakemli dergide yayımlanan araştırmaya göre, havai fişekler genellikle bu tip davranışları tetikliyor. Patlamalar köpeklerin yüzde 26'sında korkuya neden oluyor.
Genel ürkeklik evcil köpekler arasında da fazlasıyla yaygındı ve çalışmadaki köpeklerin yüzde 29'unu etkilediği görüldü.
Yazarlar “Detay vermek gerekirse, köpeklerin yüzde 17'si diğer köpeklerden, yüzde 15'i yabancılardan ve yüzde 11'iyse yeni durumlardan korkuyor” diye yazdı.
Ayrılık anksiyetesi ve saldırganlığın sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 14'le en az yaygın olan özellikler olduğu belirtiliyor.
Araştırmacılara göre cinsiyetin anksiyete üzerinde az bir etkisi var; erkek köpeklerde agresiflik ve hiperaktif/dürtüsel davranış daha sık görülürken dişi köpekler daha sık ürkekti.
Aynı zamanda yaş da bulgularda rol oynuyor; köpekler büyüdükçe sese karşı duyarlılık ve yükseklik korkusu artıyor.
Araştırmaya göre cins de anksiyete özelliklerine etki ediyor; İspanyol su köpekleri, Shetland çoban köpekleri ve kırmaları daha çok korkarken yükseklik korkusu daha çok Uzun Tüylü Collie cinsi ve kırmalarında görülüyor.
Medical News Today'e göre araştırmacılar, bulguları sonucunda genetik farklılıkların anksiyeteye yatkınlık seviyeleri üzerinde büyük rol oynadığını düşünüyor.
Araştırmacılar "Davranışın önemli bir genetik bileşeni var" dedi ve "bazı gen bölgeleri ve lokusları (bir genin veya DNA dizinin kromozom üzerinde bulunduğu yere verilen ad -ed.n.) zorlanım, korku ve sese karşı duyarlılık gibi sorunlu davranışlarla ilişkili" diye ekledi.
Araştırmacılar köpeklerde refahı olumsuz etkileyebilecek anksiyete sorunlarını azaltmak için olası bir çözüm olarak yetiştirmek için anksiyete yaşamayan hayvanların seçilmesini önerdi. Yaşam ortamındaki değişiklikler de halihazırda anksiyeteden mustarip evcil hayvanlara yardımcı olabilir.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
© The Independent