Maskeli çete şiddetinden, rekor katılımlı gösterilere: Dünya Kadınlar Günü’nde neler yaşandı?

Şili’de bir milyondan fazla kadın sokağa çıktı. Kırgızistan’da kadın eylemciler maskeli erkeklerin saldırısına uğradı. Fransa’da polisin eylemcileri yerlerde sürüklediğini gösteren görüntüler paylaşıldı

Şili'nin başkenti Santiago'da düzenlenen kitlesel gösteriler sırasında polis müdahalelerde bulundu (AFP)

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dünyanın dört bir yanında gösterilere sahne oldu. Sokaklara dökülen milyonlarca kadın, eşitlik talebinin yanı sıra toplumsal şiddete karşı harekete geçilmesi çağrılarının ön plana çıktığı eylemlerde seslerini duyurmaya çalıştı.

Ulusal çapta ilk olarak ABD’nin New York kentinde 28 Şubat 1909’da başlayan gösteriler, Avrupa’nın bazı ülkelerinde kadınların oy hakkına destek için 1914’te 8 Mart’a çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aradan geçen 100 yılı aşkın sürede birçok ülkede kadınlara yönelik çalışma, üreme sağlığı ve siyasi haklar gibi konularda ilerleme katedilmiş olsa da toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve cinsiyet eşitsizliği başlıca sorunlar olarak varlığını bugüne dek sürdürdü.

8 Mart’ta hakları ve talepleri için sokağa çıkan kadınlar geniş katılımlı gösteriler düzenlerken, bazı ülkelerdeyse şiddet bir kez daha sahneye çıktı.

Şili

Kadına yönelik şiddete karşı duyulan tepki ve eşitlik talebine dair sloganların yükseldiği gösterilerde Latin Amerika ülkeleri başı çekti. “El violador eres tu” (Tecavüzcü sensin) temalı gösterilerin doğum yeri olan Şili’de 8 Mart’ta gösteri gruplarının verdiği rakamlara göre ülke genelinde bir milyondan fazla kadın eylemlere katıldı. Polis birimleriyse katılımcı sayısını 125 bin olarak duyurdu.
 

şili gösteri rt.PNG
(Reuters)


Arjantin

Kadına yönelik şiddetin kınandığı bir diğer Latin ülkesi olan Arjantin’de kürtaj yasaklarına karşı tepki de dile getirildi.
 

arjantin rt.PNG
(Reuters)


Fransa

Başkent Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak için yürüyüş düzenlenirken polisin kadın eylemcilere zaman zaman sert müdahalesi kameralara yansıdı. Diğer taraftan bazı göstericiler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u Birleşik Krallık’ın “Demir Leydi” lakaplı eski başbakanlarından Margaret Thatcher şeklinde tasvir eden pankartlar açtı.
 


 

 

fransa rt.PNG
(Reuters)


İspanya

Başkent Madrid’de gerçekleştirilen gösterilerde ülkede kadına yönelik şiddet vurgulandı. Açılan bir pankartta 2019’da 99 kadının cinayete kurban gittiği belirtildi.
 

madrid afp.jpg
(AFP)


Kırgızistan

Başkent Bişkek'te Kadınlar Günü için toplanan göstericiler, kimliği belirsiz maskeli adamların saldırısına uğradı. Polis, onlarca organizatörü ve katılımcıyı “güvenlikleri için” gözaltına aldıklarını söyledi. Ayrıca saldırganlardan üçünün de gözaltına alındığı açıklandı.

kırgız rt.PNG
(Reuters)


Birleşik Krallık

Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da Belediye Başkanı Sadık Han, Nikaragualı insan hakları savunucusu Bianca Jagger’ın da katıldığı bir grupla birlikte “March4Women” (Kadınlar İçin Yürüyüş) eylemine katıldı.
 

uk afp.jpg
(AFP)


Irak

Ortadoğu’da koronavirüs vakalarının arttığı sırada Irak’ta yapılan 8 Mart gösterilerinde bazı önlemler alındığı görüldü. Toplantı alanlarında göstericilerden bazılarının maske taktığı görülürken eylemcilere ayrıca dezenfektan sıkıldı.
 

ırak ap gösteri.PNG
(AP)


Afganistan

Kadın haklarının yıllardır tartışmalı olduğu Afganistan’ın başkenti Kabil’de 8 Mart’a özel etkinlikte kadınlara gül dağıtıldı.
 

afgan kadın ap.PNG
(AP)


Bangladeş

Bangladeş’te tekerli sandalye basketbol oyuncusu kadınlar ve erkekler, Uluslararası Kızılhaç Örgütü’yle Felçli Hastalar Rehabilitasyon Merkezi’nin organizasyonuyla düzenlenen dostluk maçında bir araya geldi.
 

bangladeş afp.jpg
(AFP)


Hindistan

Tüm Hindistan Demokratik Kadın Örgütü (AIDWA) mensubu kadınlar, Hindistan’ın Amritsar kentinde Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen gösteride bir araya geldi. Kadın eylemciler, aile içi şiddet, cinsel saldırılar ve iş hayatında ayrımcılık gibi birçok sorunu protesto ederek gerek merkezi hükümet gerekse bölgesel yönetimler aleyhinde sloganlar attı.
 

hindistan afp.jpg
(AFP)

 

DAHA FAZLA HABER OKU