Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da tespit edilen koronavirüs 75 günde, 2 bin 704 kişinin ölümüne neden oldu.
Dünyada hasta sayısı 80 bin 234’e ulaştı. Virüs, Çin dışında da 34 can aldı. İran'da 15, Güney Kore'de 8, İtalya'da 7, Japonya'da 4, Tayvan, Filipinler ve Fransa'da birer hasta hayatını kaybetti.Bugün Avusturya ve Hırvatistan'da da virüse rastlandığı açıklandı. Salgının ulaştığı ülke sayısı 39'a çıktı.
'Virüs davetsiz misafir gibi geldi'
Çin dışında en çok ölümün yaşandığı İran’da hasta sayısı 95 olarak açıklandı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinde de 15 kişinin ölümüne yol açan yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) "davetsiz misafire" benzetti.
Ruhani, başkent Tahran ile ülkenin kuzeyi arasında yapılan otoyolun açılış törenindeki konuşmasında koronavirüsle ilgili açıklamada bulundu. Halkın korkuya kapılmamasını ve sağlık bakanlığının talimatlarına göre hareket etmesini isteyen Ruhani, "Korona, influenza B virüsünden daha tehlikeli değildir. Biz onu aştık, koronayı da aşacağız. Koronavirüs davetsiz bir misafir gibi geldi ve bütün ülkelere yayıldı" dedi.
Virüsten korunmak için kullanılan hijyen malzemelerinin kara borsaya düşmesiyle ilgili de uyarıda bulunan Ruhani, "Kimse bu olayı kötüye kullanmamalıdır. Halk bir hap, deterjan, dezenfekte edici jel ya da maskeye ihtiyaç duyduğu için bunu suistimal etmemeliyiz. Halkın zor günler için sakladığı paralara göz dikilmemelidir." diye konuştu.
İran Sağlık Bakanı Said Nemeki de 11 eyalette karantina uygulamak zorunda kalmamak için halka sokağa çıkmama çağrısı yaptı.
Bakan Yardımcısı açıkladı: Hastayım
İran Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi de hastalıkla ilgili bir açıklama yaptı. Herirçi kendisinde de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildiğini söyledi.
iran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii'nin yaptığı basın toplantısında yanında bulunan Herirçi'nin rahatsızlandığı kameralara da yansıdı.
İRAN'DA TÜM DEVLET ADAMLARININ ENFEKTE OLDUĞU AN MESELESİ
— TAHA Kermani (@tahakermani) February 25, 2020
Bugün #koronavirüs testinin pozitif çıktığı #İran'ın Sağlık Bakan Yardımcısı İrec Herirçi'nin Cumhurbaşkanlığı binasındaki basın toplantısı esnasında hastalık belirtileri görüntüleri kameralara böyle yansıdı.#كرونا pic.twitter.com/pBVYGNzetq
Herirçi, hastalığa yakalandığını sosyal medya hesabından paylaştığı bir video ile duyurdu.
Herirçi mesajında, "Tüm vatandaşlarımıza saygilarimi sunuyorum. Size Koronavirüse yakalandığım bilgisini vermek istedim. Dün biraz ateşim vardı ve ilk testlerim pozitif çıktı. Dünden beri kendimi bir yerde izole ettim. Birkaç dakika önce son testlerimin de pozitif çıktığı söylendi. İlaç kullanmaya başlıyorum. Durumum iyi sadece biraz yorgunluk hissediyorum. İnanın Sağlık Bakanımız Nemeki ve diğer devlet erkanının çabaları neticesinde Koronavirüse karşı zafer elde edeceğiz. Koronavirüsü yeneceğiz. Bunu kalbimle söylüyorum. Kendinize dikkat edin” dedi.
İran Savunma Bakanlığı'nda yapılan görüşmelerde yabancı ülkelerin askeri misyon şeflerinin virüs korkusu yüzünden İranlı meslektaşlarının elini elini sıkmadığı gözlendi.
Hastalık meclise de sıçradı
İranlı milletvekili Mahmud Sadıki, kendisinde yeni tip koronavirüs tespit edildiğini açıkladı. Reformist milletvekili Sadıki, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Kovid-19 testim pozitif çıktı. Bu mesajı, bu dünyada yaşama umudumun az olduğu bir durumdayken iletiyorum." ifadelerini kullandı.
Virüsün tutuklular arasında yayılmasının önlenmesi için Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi'ye "siyasi mahkumların serbest bırakılması" çağrısında bulunan Sadıki, bunun siyasi mahkumların ailelerinin bir ricası olduğunu ifade etti.
Stoklanmış milyonlarca maske bulundu
İran'ın başkenti Tahran'da karaborsacılar tarafından stoklanmış ve bazıları gerekli sağlık koşullarını taşımayan 5,5 milyonun üzerinde maske ele geçirildi.
Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi, son günlerde onlarca depoda yapılan denetimlerde karaborsacılar tarafından stoklanmış, bazıları gerekli sağlık koşullarını taşımayan 5,5 milyonun üzerinde maske ele geçirildiğini belirtti.
Olayla irtibatlı 3 kişinin gözaltına alındığını aktaran Rahimi, sağlıksız koşullarda maske üreten 3 fabrikanın da kapatıldığını kaydetti. Rahimi, "Ele geçirilen stoklanmış maskeler, halka dağıtılmak üzere tıp fakültelerine gönderilecek." dedi.
7 komşudan 6’sı sınırlarını kapattı
İran’a komşu ülkelerde de virüs görülmeye başladı. Komşu ülkelere hastalık İranlı ya da İran’dan gelen yolcularla taşındı.
Türkiye, Irak, Pakistan, Ermenistan, Türkmenistan ve Afganistan İran’la sınır kapılarını kapattığını duyurdu. Komşu ülkelerden sadece Azerbaycan kapılarını kapatmadı.
Zarif'ten işbirliği çağrısı
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesinde de ölümlere yol açan yeni tip koronavirüsle mücadele için bölgesel iş birliği çağrısında bulundu.
Twitter hesabından açıklama yapan Zarif, "Terör dahil olmak üzere diğer tüm virüsler gibi Kovid-19 da sınır tanımıyor, etnisite ya da inanç ayrımı yapmıyor. Onunla mücadele için biz de ayrım yapmamalıyız" ifadelerini kullandı.
Mesajında, İran'ın bölgesel iş birliği için sunduğu Hürmüz Barış Girişimi'ne (HOPE) işaret eden Zarif, "İran, HOPE doğrultusunda Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi de dahil bölgesel iş birliği çağrısında bulunuyor" dedi.
Virüs durdurulamıyor
Necef kentinde İran uyruklu bir kişide hastalık bulunmasıyla virüs görülen ülkeler kervanına katılan Irak’ta tedbirler artırılıyor. Necef’te okullar tatil edildi.
Irak Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kerkük'te bir süre önce İran'dan dönen aynı aileye mensup 4 kişide virüse rastlandı.
Ailenin kentte bir hastanede karantina altına alındığı belirtildi.
Bağdat’ta 2, Zikar kentinde ise Hindistan uyruklu bir hastanın virüs taşıdığı şüphesi ile hastaneye kaldırıldığı iddia edildi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti, salgınının yayılmasının önüne geçmek için tüm vilayetlerde okullara 28 gün ara verildiğini duyurdu.
Hükümetin resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani başkanlığında bakanlar kurulunun Kovid-19 salgınıyla mücadele etmek için Erbil'de bir toplantı düzenlediği ifade edildi.
IKBY'nin 4 vilayeti Erbil, Duhok, Süleymaniye ve Halepçe'de üniversiteler dahil tüm okullardaki eğitime 24 Mart tarihine kadar ara verilmesini kararlaştırıldığı, Irak'ın diğer bölgelerinden IKBY'ye yapılacak ziyaretlerin sınırlandırılacağı ve zorunlu ziyaretçilerin de gerekli tıbbi gözetimden geçirileceği belirtildi.
5 kişide koronavirüs hastalığının tespit edildiği bölge ülkelerinden Kuveyt, ölümlerin görüldüğü İran, İtalya ve Güney Kore ile 35 vakaya rastlanan Tayland‘a uçuşları durdurdu. Kuveyt, Irak ile de sınır kapılarını kapattı
İtalya’da 7 kişi hayatını kaybetti
Avrupa’da en çok can kaybının yaşandığı İtalya’da ölü sayısı 7'ye yükseldi.
İtalyan ANSA ajansının haberine göre, ülke genelinde koronavirüs dolayısıyla Lombardiya bölgesinde 62 yaşında diyaliz hastası olduğu belirtilen bir kişi daha yaşamını yitirirken, bu son kayıp, pazartesi günü kayıtlara geçen 4’üncü, toplamda ise 7’inci ölüm oldu.
Hayatını kaybedenlerden 6’sının Lombardiya, 1'inin de Veneto bölgesinden olduğu belirtildi.
Koronavirüs vakalarının en çok görüldüğü yer olan bu iki bölgeden Lombardiya’da mevcut vaka sayısı 173’e çıkarken, Veneto’da ise bu sayı 33’ü buldu.
Ülke genelinde virüsün bulaştığı kişi sayısının ise 229'a ulaştığı ifade edildi.
Salgın nedeni bir hastanenin protokole uymaması
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, koronavirüse dair gelişmeleri takip etmek için akşam saatlerinde geldiği Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’nde basına açıklamalarda bulundu.
Salgını önemsediklerini ve son derece titiz bu önlemleri aldıklarını söyleyen Conte, virüsün yayıldığı bölgedeki bir hastanenin salgın protokolüne uymamasının vakaların yayılmasına yol açtığını söyledi.
Conte, virüsün İtalyan ekonomisine de olumsuz etkileri olabileceğini belirtti.
Maçlar seyircisiz oynanacak
Virüs İtalya futbol ligi Seri-A’yı da etkiledi. Hafta sonu oynanacak Udinese-Fiorentina, Milano-Genoa, Parma-Spal, Sassuolo-Brescia, Sampdoria-Hellas Verona ve Juventus-Inter maçlarına seyirci alınmayacak.
İtalya’da virüsün görüldüğü Lombardiya ve Veneto bölgelerindeki pek çok kent ve kasabada tüm etkinlikler iptal edilmiş, iş yerleri ve okullar bir hafta tatil edilmişti.
Avrupa salgını görüşecek
Avrupa Birliği (AB) ülkelerini alarma geçiren İtalya'daki salgın için İtalya, Slovenya, Fransa, Avusturya, Almanya ve İsviçre sağlık bakanlarının bugün Roma'da toplanmaları öngörülüyor.
Ayrıca Avusturya, Çekya ve Macaristan gibi bazı ülkeler, İtalya'daki koronovirüs vakaları nedeniyle ek tedbirler aldıklarını açıkladı.
Virüsün pandemi potansiyeli var
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, hızla yayılan yeni tip koronavirüs salgını hakkında uyarıda bulundu. Ghebreyesus, Twitter’den yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:
Ani vaka artışlarının gözlemlendiği İtalya, İran ve Güney Kore'deki durum endişe verici.
Bu artışların ardından salgının pandemik hale gelip gelmediği ile ilgili çok sayıda spekülasyon yapıldı.
Dünya Sağlık Örgütü, henüz Çin dışında 100'den az vaka varken en yüksek alarm olarak nitelendirdiğimiz PHEIC durumu ilan etti.
Almış olduğumuz karar pandemik yerine epidemik tanımını kullanmak.
Epidemik virüsün belli bir coğrafya sınırları içinde devam etmesi anlamına geliyor.
Şu an için koronavirüsün sınırlar ötesi bir yayılma gösterdiğine tanık değiliz.
Virüsün pandemik potansiyeli var mı? Kesinlikle.
Peki, bu noktada mıyız? Bizim değerlendirmemize göre henüz değil.
"For the moment, we are not witnessing the uncontained global spread of this #coronavirus, and we are not witnessing large-scale severe disease or death.
— World Health Organization (WHO) (@WHO) February 24, 2020
Does this virus have pandemic potential? Absolutely.
Are we there yet? From our assessment not yet"-@DrTedros #COVID19
"For the moment, we are not witnessing the uncontained global spread of this #coronavirus, and we are not witnessing large-scale severe disease or death.
— World Health Organization (WHO) (@WHO) February 24, 2020
Does this virus have pandemic potential? Absolutely.
Are we there yet? From our assessment not yet"-@DrTedros #COVID19
Epidemik-pandemik
Bir bölgede, bir toplumda veya bir grup insanda yayılan hastalıklar için 'epidemik' tanımı kullanılıyor. Bölgeler ve gruplar üstü coğrafi salgınlar için pandemik olarak niteleniyor.
Bir salgının pandemik sayılması için ülkenin veya dünyanın tamamını etkisi altına alması gerekiyor.
Independent Türkçe, Ajanslar