Lübnan'daki ekonomik kriz nedeniyle Eylül 2019'dan bu yana gıda sektöründe 25 binden fazla kişinin işsiz kaldığı belirtildi.
Lübnan Lokanta Sahipleri Sendikası Başkanı Tony er-Rami, ülkedeki ekonomik krizin gıda sektörüne yansımalarına dair yazılı bir açıklama yaptı.
Eylül 2019 ile Şubat 2020 tarihleri arasında sektörde faaliyet gösteren 785 işletmenin kapandığını aktaran Rami, bunların 240'ının geçen ay kapandığı bilgisini paylaştı.
Sektörde ürün satışlarının yüzde 75 gerilediğini kaydeden Rami, söz konusu işletmelerin kapanması dolayısıyla 25 binden fazla kişinin işinden olduğunu, çalışmaya devam eden büyük bir kısmının ise maaşlarının yarı yarıya düşürüldüğünü belirtti.
Ülkedeki ekonomik krize karşı esnafın bir kısmının işletmelerini satmaya çalıştığını ifade eden Rami, esnafın halihazırda tek umudunun ise yeni hükümetin atacağı kurtarma adımları olduğunu vurguladı.
Ekonomik kriz ve hükümetin vergi politikalarına karşı 17 Ekim 2019’da başlayan protestolar küçük çaplı da olsa devam ediyor.
Lübnan'daki ekonomik durum
Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.
Maliye Bakanlığının geçen yıl yayımladığı rapora göre, 51 milyar dolar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) sahip Lübnan'da kamu borcu 2019'un ilk çeyreği itibarıyla 86,2 milyar dolara ulaştı.
Ülkede faaliyet gösteren birçok şirket, çalışanlarını işten çıkarma veya maaşlarını ciddi oranda düşürme yönünde adımlar attı.
Bankalar, sermayenin çıkışına karşı sert kararlar alarak, yurt dışı havalelerini askıya aldı ve müşterilerin hesaplarındaki dövizleri çekmelerine kısıtlamalar getirdi.
AA