Güneş'in daha önce hiç görülmemiş yeni bir manzarasını sunmak üzere gönderilen Solar Orbiter uzay aracı ilk verilerini gönderdi.
Uzay aracının Güneş'e olan yolculuğu bir hafta önce fırlatılması sonrası başladı. Araç, bilim insanlarınca büyük oranda bilinmeyen Güneş kutuplarını görmek için yıldızımızın yörüngesinde uçacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Birleşik Krallık Uzay Ajansına göre, araçta yer alan ve manyetometre ismi verilen cihaz ilk verilerini Dünya'ya gönderdi.
Araçtaki manyetometre cihazından sorumlu baş araştırmacı ve Imperial College London'dan (ICL) Tim Horbury, şunları ifade etti:
Dünya üzerinde alışık olduklarımızdan binlerce kat daha küçük manyetik alanları ölçüyoruz. Elektrik kablolarından geçen akım bile şu anda ölçmemiz gerekenden çok daha büyük manyetik alan yaratıyor. Bu nedenle alıcılarımız, uzay aracının içindeki elektrik etkinliğinden uzak tutulmak için bir kolun üzerinde bulunuyor.
Airbus şirketince Birleşik Krallık'taki (BK) Stevenage bölgesinde inşa edilen araç, geçen hafta Atlas V 411 roketiyle NASA'nın Florida'daki Cape Canaveral Üssü'nden BK saatiyle sabah 04.00'de fırlatılmıştı.
Birleşik Krallık Uzay Ajansı'nın kısmen fonladığı, Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) öncülük ettiği uzay görevi kapsamında Solar Orbiter, Güneş'in yörüngesinde dolaşacak ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflar gönderecek. Araç, uzay görevi kapsamında Güneş rüzgarlarını da ölçecek.
Almanya'nın Darmstadt şehrinde bulunan Avrupa Uzay Operasyonları Merkezi'ndeki yer kontrolörleri, manyetometrenin iki algılayıcısını kalkıştan yaklaşık 21 saat sonra devreye soktu.
Algılayıcılardan biri 4,4 metrelik uzun bir kolun ucunda bulunurken diğeri uzay aracına yakın bir konumda yer alıyor.
Cihaz kol açılmadan önce, açılış sırasında ve sonrasında verileri kaydetti. Böylece bilim insanları uzay ortamında uzay aracının ölçümlere yaptığı etkiyi anlayabilecek.
Artık mayıs ayının ortasından itibaren bilimsel verileri toplamaya başlayacak aygıt bu verilere uygun biçimde kalibre edilecek.
Solar Orbiter aracının Güneş'e yaklaşması iki yıl sürecek.Bilim insanları bu süreci "seyir aşaması" olarak isimlendiriyor.
Ajanslardan da yararlanılmıştır
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech
Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız
© The Independent