Mladiç ölmedi: Peki, İtalyan gazeteci bütün dünyayı niye trolledi?

Sırp komutanı “öldüren” haberin arkasında, Twitter’da açtığı sahte hesaplarla, hatta basına verdiği yalan demeçlerle tanınan gazeteci Tommaso Debenedetti'nin olduğu anlaşıldı

Ratko Mladiç, soykırım ve insanlığa karşı suçlardan ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı (Reuters)

1992-1995 yıllarında yaşanan Bosna Savaşı sırasında binlerce Boşnak sivilin katledilmesinden sorumlu tutulan Sırp komutan Ratko Mladiç’in “öldüğü” bilgisi dün haber gündeminin ilk sıralarına yerleşti.

Gelişme, bir diğer savaş suçlusu eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç’in 2006’da hücresinde ölmesini akıllara getirdi. Ancak işin aslının farklı olduğu sonradan anlaşıldı.

Önce Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Bisere Turkoviç adına açılmış bir hesaptan, “Uluslararası Adalet Divanı Başkanı Abdulkavi Ahmed Yusuf'un savaş suçlusu Ratko Mladiç’in ölüm haberini doğruladığı” ifadeleri paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bu haberin arkasında, Twitter’da dünya liderlerini adına birçok sahte hesap açmasıyla tanınan İtalyan gazeteci İtalyan gazeteci ve akademisyen Tommaso Debenedetti’nin olduğu ortaya çıktı.

“Ölüm” haberini veren tweet’ten yarım saat sonra yapılan bir başka paylaşımda, “Bu hesap İtalyan gazeteci Tommasso Debenedetti’nin oluşturduğu sahte bir hesaptır” ifadeleri yer aldı.

Lahey'den habere yalanlama gelirken, haberin kaynağı sanılan Boşnak bakansa “Herhangi bir Twitter hesabım yok. Bunların hiçbiri kesinlikle doğru değil. Bu sahte bir Twitter hesabı” dedi. Bu hesap ocak ayında açılmış, ilk tweet de 10 Şubat’ta paylaşılmıştı.

Telegraf sitesinin haberine göre Debenedetti, 2011’den bu yana Twitter’da dünya liderlerini temsil eden birçok sahte hesaba imza attı.

Debenedetti daha önce de Papa’yı ve yönetmen Pedro Almodovar’ı “gömmüş”, hatta İtalyan basınına sahte röportajlar bile vermişti.

 

Tommasso Debenedetti.jpg
Tommaso Debenedetti (Business Insider)

 

İtalyan gazetecinin paylaştığı tweet’ler sosyal ağlarda salgın gibi yayılmış, bu yüzden Twitter'da en etkili sahte haber kullanıcısı olarak anılmaya bile başlamıştı.

Bir açıklamasında “Twitter ölümler için iyidir” diyen Debenedetti, sosyal ağların bir kaynak olarak ne kadar güvenilmez olduğunu kanıtlamak için sahte haberler yayımladığını söylemişti.

Debenedetti’nin arkasında olduğu sahte hesaplar arasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad adına açtığı hesap da bulunuyor.

 

Independent Türkçe, Telegraf

DAHA FAZLA HABER OKU