Doğu Afrika çöl çekirgesi istilası yaşıyor. Birleşmiş Milletler (BM), Kenya'da son 70 yılın, Etiyopya ve Somali'de ise son 25 yılın en kötü çekirge istilasının yaşandığını açıkladı. BM açıklamasında çekirgelerin 13 milyon insanın aç kalmasına neden olabileceği uyarısı da yapıldı.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, çekirge istilasına karşı acil önlem alınmazsa Doğu Afrika ülkelerinin ''felakete'' sürükleneceği ve ciddi bir insani krizle karşı karşıya kalacağını belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çöl çekirgeleriyle mücadele planını uygulayabilmek için 76 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Lowcock, çekirgelerin sayısının artması ve hızla yayılmalarında iklim değişikliğin de etkili olduğunu ifade etti.
Swarms of locust as large as 900 square miles threaten crops in Uganda after causing extensive damage in Somalia, Ethiopia and Kenya https://t.co/Tplg0DiLlA pic.twitter.com/jKXXqBKcKp
— Reuters (@Reuters) February 11, 2020
İki ülkeye daha girdiler
Doğu Afrika’da yayılmayı sürdüren çöl çekirgeleri Kenya, Somali ve Etiyopya’dan sonra Uganda ve Tanzanya’ya da ulaştı.
Her gün 150 kilometre yol kat edebilen ve geçtiği bölgedeki ekinlere zarar veren çekirgeler, gıda güvenliğini tehlikeye atıyor.
Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor.
Somalia declared an emergency over a locust outbreak that has destroyed thousands of acres of crops.
— AJ+ (@ajplus) February 3, 2020
Scientists link it to climate change.
It's the worst outbreak in 25 years in Kenya, Somalia and Ethiopia, where 11M people already face food shortages due to floods and drought. pic.twitter.com/7R3rvgEsr0
Independent Türkçe, AA