Frontiers in Psychology dergisinde yayınlanan bir araştırma kapsamında Surrey Üniversitesi, Lizbon Üniversitesi, Padova Üniversitesi ve Perugia Üniversitesi’nden bilim insanları, mezuniyet törenlerinde çeşitli kıyafetler giymiş kız öğrencilerin fotoğraflarına insanların nasıl tepkiler verdiğini incelemek için bir dizi çalışma yaptı.
İlk araştırmada 573 katılımcıya 37 kız öğrencinin fotoğrafı gösterildi. Bu öğrencilerin her birinin “profesyonel” kıyafetler giymiş olarak ve “seksi” kıyafetler giymiş olarak fotoğrafları çekildi. “Profesyonel” kıyafetler pantolon ya da diz altı etek, boyunlarını örten bir gömlek, bir ceket ve düz ayakkabıdan oluşuyordu. “Seksi” kıyafetler ise mini etek ya da mini elbise, boyunlarını açık bırakan bir üst parça ve yüksek topuklu ayakkabılar içeriyordu.
Yetişkinler, üniversite profesörleri ve kız öğrencilerden oluşan katılımcılardan, her bir öğrenciyi akademik performansları, gelecekteki kariyer hedefleri ve aynı kıyafetleri kendilerinin de giyip giymeyeceğini temel alarak derecelendirmeleri istendi.
Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcılar, öğrencilerin“profesyonel” kıyafet giydiklerinde, “seksi” kıyafet giymiş hallerine kıyasla, daha başarılı bir kariyere sahip olma şanslarının olduğunu düşündü.
İkinci araştırma kapsamında ortalama 400 kişi, 100’den fazla kız öğrencinin mezuniyet töreni sırasında çekilmiş fotoğraflarını değerlendirdi. İlk araştırmanın sonuçlarıyla benzerlik gösteren bulgulara göre, katılımcılar “ortam için uygun olarak derecelendirdikleri” bir kıyafet giydiğinde bir kız öğrencinin yetkin olduğunu düşünüyor.
Üçüncü araştırmada, bilim insanları yeni mezun kız öğrencilere ait 24 fotoğrafı, 39’u erkek olmak üzere 73 kişiye gösterdi. Fotoğrafların yarısında kız öğrenciler “seksi” olarak adlandırılan kıyafetler giymiş olarak görülürken, diğer yarısında “profesyonel kıyafet” giymiş olarak görüldü. Katılımcılar bir kez daha “profesyonel” kıyafetler giymiş kız öğrencileri takdir etme eğilimi gösterdi.
The Independent’a konuşan 22 yaşındaki gazetecilik mezunu Paige Evans, mezuniyet töreninde “çok dekolteli” bir elbise giydiğini anlattı. Evans, kıyafet seçiminde kendine güvenirken bir yandan da biraz utangaçlık hissettiğini söyledi. Evans, “Bence sorun değil. Yine de bana biraz bakıldığını hissettim. Bu da beni biraz rahatsız ediyordu. Bu yüzden gün boyunca sürekli elbisemi düzelttim” diye konuştu.
Manchester’dan 21 yaşındaki dijital PR yöneticisi Jessica Pardoe, mezuniyet gününde kendisine acı veren yüksek topuklu ayakkabılarını çıkarmaya karar verdiğinde kendini “yargılanmış” hissettiğini söyledi. Pardoe, “Temmuz ayında mezun olurken, topuklarım o kadar canımı yaktı ki sonunda terliklerimi giydim. Sahnede yürüdüğüm sırada kendimi çok yargılanmış hissettim çünkü kesinlikle her kız güzel bir topuklu ayakkabı giyiyordu. Ama sonunda umursamadım çünkü rahattım” diye belirtti.
Surrey Üniversitesi’nde sosyal psikoloji dalında öğretim üyesi olan Dr. Fabio Fasoli, araştırmanın kadınların görünüşleri veya kıyafet seçimleri nedeniyle sıklıkla yaşadıkları önyargılara işaret ettiğini söyledi. Fasoli şöyle devam etti:
“Kadınların zekası ve yeterliliği, haksız bir şekilde, kendilerini nasıl sunduklarına bağlanıyor. Mezuniyeti için kısa bir elbise giymeye kara veren başarılı bir öğrenci, pantolon ve ceket giymeyi tercih eden bir başka öğrenciden daha az yetkin olarak algılanıyor. Nasıl giyindiğimiz kişiliğimizin bir yansıması olarak düşünülür. Ama bu kadınlar için geçerli olmayabilir. Çünkü, görünümleriyle ilgili olarak sürekli inceleniyorlar ve zekaları ve profesyonel kabiliyetleri de dahil olmak üzere onlar hakkında haksız yargılara varılıyor.”
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style/women
Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala
© The Independent